Новий опалювальний сезон в Україні розпочнеться    1 жовтня. Із цього дня батареї нагріються у лікарнях, школах і дитсадках. А у квартири тепло почне надходити вже традиційно — з 15 жовтня.

«Якщо температура повітря протягом трьох днів буде менше восьми градусів, то подачу тепла у будинки планується проводити навіть раніше строку», — сказав учора на прес-конференції начальник відділу технічного регулювання в теплоенергетиці Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолій Железко.

Загалом, за словами чиновника, країна до холодів підготувалася добре. 97,8% українських будинків уже готові до обігріву. Вибиваються із графіка поки що тільки Севастополь, Житомирська та Черкаська області, але й у них показники досить високі.

Не можуть нарадуватися своїм успіхам і у столиці. Тут звітують про стовідсоткову підготовку до зими. Кажуть, до майбутнього опалювального сезону почали готуватися, щойно закінчився попередній — ще в травні місяці. Так, наприклад, «Київенерго» за цей час провело у вісім разів більше ремонтних робіт, ніж торік. Утім, є й проблеми. 

— Серед головних — борги за комунальні послуги, — сказав перший заступник начальника головного управління житлового господарства КМДА Сергій Крушановський. — Хоча варто зазначити, що цього року заборгованість перед газопостачальними організаціями скоротилася на 20%. За останні вісім місяців відсоток оплати комунальних послуг становив більше 100%: поточні розрахунки плюс заборгованість за попередні періоди 

Він також зазначив, що платіжну дисципліну вдалося підвищити за рахунок судових розглядів, а також системи знижок. Вона діє для тих громадян, які оплачують комунальні послуги до 20 числа кожного місяця. За словами Крушановського, у столиці опалення також включать за графіком, щоправда, тепло відразу до всіх не надійде: 

— Торік до нас надходило дуже багато скарг від людей, мовляв, опалювальний сезон розпочався, а у мене вдома холодно. Не можна за один день заповнити всі системи, на це потрібно 10 днів, хоча торік ми за сім днів включили опалення практично у всіх будинках. Я думаю, цього року ми навіть зможемо скоротити ці строки, — підсумував він.