Житлово-комунальні господарства області заявляють про свою готовність до зимового сезону. Відремонтовано більш як 99% житлових будинків, покрівель, систем центрального опалення та енергопостачання. Опалювальний сезон можуть розпочати 99,3% усіх котелень і тепломереж.

За словами начальника Головного управління ЖКГ облдержадміністрації Олександра Голуба, до жовтня буде повністю завершено підготовку до роботи взимку водогінних мереж і насосних станцій, а соціальні об’єкти — школи, дитячі садки та лікарні — вже сьогодні можуть одержувати тепло.

Водночас Олександр Голуб звернув увагу на низку проблемних моментів. Насамперед це питання, пов’язані з фінансуванням і розрахунками за енергоносії. Минулий опалювальний сезон закінчився боргом луганських підприємств за газ у 748 млн. грн. За літо заборгованість удалося скоротити, однак несуттєво. Найбільші борги перед газівниками мають підприємства Луганська, Лисичанська, Сєверодонецька та ще кількох шахтарських регіонів.

Як зазначив Олександр Голуб, ситуація ускладнюється тим, що договори на газозабезпечення з містами й районами області на майбутній опалювальний сезон постачальники мають намір укладати тільки за умови повного погашення боргу, який утворився в 2011 році. Начальник Головного управління ЖКГ упевнений, що «в області є потенційні активи підприємств для погашення заборгованості за енергоносії», і над цим сьогодні працюють. Зокрема, йдеться про погашення тарифної різниці комунальним підприємствам. Уже підписано договори на проведення взаємозаліку і внесені до реєстру Мінфіну на суму 164,4 млн. грн.

Загальна заборгованість підприємств теплоенергетики за природний газ, спожитий в 2010 році, на яку можуть бути проведені взаємозаліки за рахунок тарифної різниці, становить 190,1 млн. грн.