Учора під головуванням міністра юстиції Олександра Лавриновича відбулося засідання робочої групи з питань удосконалення законодавства про вибори.
Як відомо, нещодавно Венеціанська комісія оприлюднила попередній звіт щодо проекту виборчого законодавства. Як зазначається у висновках (розміщені на сайті Мін’юсту), документ зачіпає лише обрання народних депутатів. «Це не відповідає резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи про те, що всі правила проведення виборів повинні бути кодифіковані в єдиний Виборчий кодекс, щоб забезпечити єдині процедури, які застосовуються до всіх перегонів», — йдеться у звіті.
Крім того, наголошується, що низка питань, які порушувалися раніше ОБСЄ та Венеціанською комісією, в законопроекті залишаються невирішеними. На думку експертів, врахувати ці рекомендації в законопроекті варто до того, як він потрапить у парламент. Врегулювання, зокрема, потребують відсутність чітких критеріїв та строків визначення меж виборчих округів, відсутність ясності щодо оскарження результатів виборів, відсутність повної інформації до і після виборів про джерела та суми фінансових внесків, видів та обсягів витрат кампанії. До того ж законопроект містить положення, що дозволяють ДВК оголосити недійсними результати на підставі довільних стандартів, зазначається у звіті.
Щоправда, не всі рекомендації Венеціанської комісії будуть враховані. Принаймні на цьому неодноразово наголошував голова робочої групи, міністр юстиції Олександр Лавринович. Деякі з них суперечать Конституції України, а деякі є дискусійними, зокрема, щодо гендерної рівності в складі виборчої комісії.
Водночас напередодні засідання під час участі в одному з політичних ток-шоу Олександр Лавринович повідомив, що Президент не змінить свою думку щодо змішаної системи перегонів. «Виборча система буде такою, якою її ухвалить парламент, — зазначив міністр. — А якщо ви хочете запитати: яку виборчу систему запропонує Президент України? Він на це запитання відповів дуже давно. Він запропонує парламенту проект закону, де буде передбачена змішана виборча система». «Чи зміниться позиція глави держави? Відповідь: ні», — уточнив О. Лавринович.
Яких саме висновків дійшла робоча група за результатами засідання, на момент здачі номера ще не було відомо.