Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся з представниками Української Всесвітньої Координаційної Ради (УВКР) на чолі з Головою Ради — народним депутатом ІІ, ІІІ, ІV скликань Михайлом Ратушним.
Учасники зустрічі обговорили питання законодавчого врегулювання статусу закордонного українства, бюджетного забезпечення діяльності українських громад за кордоном, задоволення національно-культурних, інформаційних, соціально-гуманітарних та мовних потреб українців.
Зокрема, члени президії УВКР наголосили на важливості збереження національно-культурної ідентичності, інтелектуального потенціалу в умовах глобалізації світу, запропонувавши внести відповідні зміни до чинного законодавства.
Одним із таких, що потребують удосконалення, М. Ратушний назвав Закон «Про правовий статус закордонних українців». Прийняття запропонованих змін до цього закону дасть можливість продовжити роботу над вдосконаленням та поглибленням нашої законодавчої бази у сфері співпраці із закордонними українцями, закріпити функції координації та взаємодії центральних органів влади у сфері надання допомоги і фінансово-матеріальної підтримки закордонним українцям, посилить правовий захист співвітчизників, зокрема, отримувати громадянство за спрощеною процедурою. А також дасть змогу більш повно використовувати духовний, культурний і науковий потенціал закордонних українців для утвердження позитивного іміджу України та зміцнення позицій української нації у світі.
Погоджуючись з ухвалою Форуму українців, який нещодавно відбувся у Києві, Голова Верховної Ради зазначив, що виконання наміченої програми не в останню чергу залежить від матеріального забезпечення. «В цю програму потрібно вкладати кошти, і це визначатиме послідовність реалізації намічених пропозицій», — сказав В. Литвин. Він повідомив, що завжди намагається зустрітися з представниками української діаспори за кордоном, почути їх проблеми та обмінятися інформацією. Керівник парламенту вважає, що не можна економити на національно-культурних програмах світового українства.
Під час обговорення «мовного питання» В. Литвин наголосив на тому, що українська мова повинна розвиватися. У цьому контексті керівник парламенту висловився за необхідність видання нового сучасного українського словника, для чого з бюджету країни потрібне пряме цільове призначення фінансів. Крім того, на його думку, у цьому питанні дуже важливий і суто науковий аспект.
Голова Верховної Ради повідомив, що висловився за розроблення Національної доповіді щодо мовної проблематики в Україні. «Вважаю, що такий документ повинен бути, він показав би стан, можливості і перспективи мови в Україні та залежність української держави від статусу мови», — сказав він.
В. Литвин підкреслив, що інші країни приділяють значну увагу мовним питанням у гуманітарній політиці, навіть ті, у яких немає мовних проблем. Він навів приклад Франції і Німеччини, які проводять форуми, конференції, забезпечують фінансово на державному рівні розвиток національної мови.
 
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.