Працівники Степанівського заводу готуються до повторного перекриття автотраси Львів—Кіровоград—Знам’янка
 
Як повідомляв «Голос України» (у номері за 30.08.2011), колишні робітники Степанівського цукрозаводу 29 серпня перекрили рух транспорту неподалік від свого села на автотрасі Львів—Кіровоград—Знам’янка. У такий спосіб вимагали припинити знищення підприємства. З дороги зійшли після того, як їм пообіцяли організувати зустріч з власниками заводу. Призначили її на останній день серпня. Однак обіцяні переговори не відбулися — власники не зустрілися ні з робітниками, ні з представниками влади Вінницького району, на території якого знаходиться цукроварня. Тому цукровари повідомили, що готуються до нової акції протесту.
Якщо все по чесному,чому ховаються від людей?
— Ще перед тим, як люди збиралися перекрити дорогу, представник власника, який в той час був на заводі, запевняв нас, що наприкінці серпня його керівництво повернеться з відпустки і приїде на зустріч, — каже перший заступник голови Вінницької райдержадміністрації Василь Ковальчук. — Потім він повідомив, що відбулося засідання ради директорів ТОВ «Ренесанс Капітал Інвест», саме цій структурі тепер належить Степанівський цукрозавод. Розташоване воно у Києві. На тому засіданні доручили вести переговори з вінничанами генеральному директору товариства.
— Мені сказали, що його прізвище Денис Долінський, — продовжує Василь Ковальчук. — Дали його номер телефону. Щоправда, не мобільного, а стаціонарного. Вкотре телефоную, але секретар пояснює, що директора нема. На моє прохання перетелефонувати він також не реагує. Але ж ми разом з їхнім представником обіцяли людям зустріч з власниками заводу. Тепер, виходить, що ці обіцянки марні. У Степанівці вважають, що громаду обдурили. Як мені відомо, там знову готуються до акції протесту.
— Ми попереджали, що знову вийдемо на дорогу, якщо не дізнаємося від власників про те, яка доля чекає завод, 
Майстри із заводу пішли, але з села не поїхали, значить, чекають нових вказівок далі різати завод,
— каже учасник акції колишній голова профкому Степанівського цукрозаводу Анатолій Клочак. — Не можна так поводитися з людьми, як це роблять нові хазяї. На словах обіцяють одне, а на ділі просто від нас ховаються. Тому біля прохідної заводу скликаємо збори. На них вирішуватимемо, як діяти далі. Якщо не почуємо конкретної відповіді, як і обіцяли, повторно вийдемо на трасу.
Співрозмовник каже, що наступна акція буде довготривала. «Ми вже не піддамося на умовляння, як це було перший раз, — продовжує Анатолій Клочак. — Тоді по-людськи вчинили, зійшли з дороги, бо повірили у запевнення, а вийшло, що нас просто обдурили».
Якщо під час першого перекриття руху учасники акції залишили водіям можливість об’їзду, хто знав про нього, то спрямовував туди свої автомобілі. Але наступного разу дорогу перекриють і в цьому місці. «Всю трасу візьмемо на замок», — заявляють захисники заводу.
Свої вимоги вони сформулювали надзвичайно чітко: по-перше, не дати знищити завод і порізати обладнання на металобрухт; по-друге, відновити його роботу, щоб дати людям можливість працювати і утримувати свої сім’ї.
У цехах вже познімали двигуни
На прохідній заводу цілодобово чергує міліція. Пост виставили на вимогу захисників заводу. Так само чергують тут охоронники, яких привезли нові власники. Колишні працівники підприємства також несуть вахту. Пильнують, щоб нічого не вивозили з території.
— Бригада, яку привезли на завод, покинула підприємство після нашої акції протесту, — каже Анатолій Клочак. — Але з села вони не поїхали. Їх бачили у сусідній Вороновиці. Мабуть, чекають нових вказівок. Значить, власники заводу не відмовилися від своїх намірів демонтувати обладнання. Тільки взяли паузу. Мабуть, сподіваються, що ми відступимо. Але помиляються. Завод захищатимемо доти, доки він не відновить роботу.
— На територію підприємства, як і раніше, нікого не пропускають, — уточнюють колишні робітники. — Якби ми зайшли, побачили б, що там ці прибулі майстри наробили. Вони кажуть, що почали ремонт. Якщо це так, чого бояться показати, що саме і як ремонтують.
Тільки заступнику голови райдержадміністрації Василю Ковальчуку вдалося побувати у цехах. Він відверто зізнався, що бачив зняті з машин і механізмів двигуни, окремі деталі, які стоять прямо на землі. «З якою метою це зроблено, мені важко пояснити, бо я не фахівець», — пояснює посадовець.
Вінницька область.