Рекордні врожаї городини дали старт збільшенню поголів’я свиней
У селах Івано-Франківщини — «свинячий бум»: господарі активно взялися купувати маленьких поросят. Ціни на молодняк значно зросли порівняно з весняними, коли пару двотижневих «п’ятачків» можна було придбати за чотириста гривень. Нині вартість хрюкаючого «краму» підскочила удвічі, але це не спиняє селян.
Пояснення просте: у краї зібрано рекордний врожай картоплі, що спричинило справжній ціновий обвал. Господарі, які робили ставку на вирощування бульби, в розпачі: як віддати вирощене такою важкою працею за безцінь?
— Отже, — міркує мешканець села Ясенева Пільного, що в Городенківському районі, Іван Михайлик, — ніж здати заготівельникам картоплю по вісімдесят копійок за кілограм, ліпше придбати поросят і їм згодовувати вирощене. Зібрали п’ять тонн бараболі, очікуємо на добрий урожай буряків, вродила й кукурудза: на деяких стеблах є по чотири качани. Крім того, за земельні паї отримали зерно, то буде що змолоти. Крім того, завжди є некондиційні морква, столовий буряк чи капуста. Щоправда, праці коло живності чимало, бо утримуємо ще корову, двох бичків та кілька десятків розмаїтої свійської птиці, зате забезпечені м’ясом, і на продаж залишається. Наші сусіди купили двох величеньких підсвинків по шістнадцять гривень за кілограм, щоб доростити. Сподіваються хоч у цьому виграти, бо свинина он як зросла в ціні — вже сягає шістдесяти гривень за кілограм вирізки.
Івано-Франківська область.