Можливо, алкоголь в Україні дуже скоро виготовлятимуть не із цукру чи зерна, а з баштанних культур. Учені Інституту південного овочівництва та баштанництва розробили й запатентували досить просту й ефективну технологію отримання спирту-сирцю з «відбракованих» кавунів. До того ж тонна цієї ягоди з гарантією дає близько 100—120 літрів «градусного» продукту!
— При вирощуванні кавунів на Херсонщині один гектар баштану дає 15—20 тонн товарної продукції, і ще 5—8 тонн нестандартних або переспілих ягід залишається в полі. Наша технологія дає можливість пустити в діло й цей залишок, причому «на виході» вартість літра спирту становить лише 4—5 гривень. А при промисловому виробництві він буде ще дешевше, — підкреслює один з авторів технології — директор Інституту південного овочівництва та баштанництва НААН України, кандидат наук Володимир Лимар. — Тут ми йдемо «нога в ногу» з американцями: у США нині розробляють пересувну установку, яка дає змогу налагодити перегонку соку з кавунових «відходів» на спирт прямо в полі. Якщо з’єднати вітчизняну й американську технології, нове виробництво матиме досить непогані перспективи.
Багатообіцяючим винаходом учених Таврії вже зацікавилися дві великі фірми — херсонська та київська. Вони ведуть з Інститутом південного овочівництва та баштанництва переговори про спільне застосування їхньої технології у виробництві. Якщо вони завершаться успішно, промисловий випуск «кавунового» спирту може розпочатися на Херсонщині вже наступного року.