«Паличка-виручалочка» — це почесно й... ризиковано

Голова правління ПАТ «Луганськмлин» Зінаїда Наден каже так:
— Хліб — продукт делікатний. Особливо в політичній сфері.
З її думкою не можна не погодитися. Досить лише згадати ситуацію з хлібом, що виникла в шахтарських містах Свердловську і Ровеньках на початку березня цього року. У зв’язку з тимчасовими фінансовими труднощами основний постачальник хлібобулочних виробів у регіоні ПАТ «Коровай» вимушено скоротив виробництво хліба соціальної категорії споживання майже наполовину. Через нестачу борошна Свердловський хлібозавод зупинився, і населення запанікувало. Взявши ситуацію під свій контроль, голова Луганської облдержадміністрації Володимир Пристюк звернувся по допомогу до голови правління ПАТ «Луганськмлин» Зінаїди Наден. Вони домовилися про видачу борошна «Короваю» у борг, без передоплати, щоб у жителів області не було проблем із хлібом. Наден тоді сильно ризикувала, виступивши в ролі «палички-виручалочки». Але саме завдяки цьому ситуація з хлібом була оперативно вирішена. Водночас вона не залишилася без уваги великих гравців на українському ринку хліба. Послуги в галузі будівництва своїх хлібозаводів на території регіону одразу запропонували кілька виробників хліба сусідніх областей — Харківської та Донецької. У розвитку їхнього бізнесу на території Луганщини був зацікавлений і офіційний Київ, рекомендуючи керівництву області використовувати можливості сусідів. Але у Володимира Пристюка була своя думка щодо розв’язання проблеми, яку Зінаїда Гаврилівна активно підтримала. В області вирішили розвивати своє хлібовиробництво, впливаючи тим самим на розвиток економіки регіону. Одне з найголовніших і найвідповідальніших завдань у цій справі доручено зіграти компанії, до складу якої входять ПАТ «Луганськмлин» і ПАТ «Луганськ-Нива».
75 років для підприємства — не вік
Компанія традиційно займається переробкою зерна. Елеватор було побудовано ще в 1936 році, через двадцять років звели крупозавод, а в 1960-му з’явився комбікормовий. Однак поважний вік жодним чином не позначається на технічному та технологічному здоров’ї цих виробництв. Кожне з них пройшло дуже серйозну реконструкцію, яка дає можливість випускати продукцію відповідно до світових стандартів. Наприклад, унаслідок реконструкції, проведеної в 2002—2003 роках, на крупозаводі впроваджено нову швейцарську технологію з виробництва пластівців і круп у великому асортименті. Сьогодні підприємство переробляє абсолютно всі зернові культури за винятком рису. А враховуючи той факт, що сьогодні багато хто з людей переймається своїм здоров’ям, на підприємстві розробили цілу лінію спеціального харчування під назвою «Будь здоровий!». Висівки, зародкові пластівці та інша продукція містять комплекс вітамінів і мікроелементів.
— Можливість випускати таку продукцію мають не всі подібні до нас підприємства, — пояснює Зінаїда Наден. — Для цього потрібно мати сучасні технічну та технологічну бази. У нас вони є, що, крім вього іншого, дало нам змогу вийти на європейський ринок і посісти там свої позиції. Експорт круп сьогодні становить понад 50 відсотків від загального обсягу виробництва цієї продукції. Її купує Молдавія, Ізраїль, Чехія, Прибалтика, Грузія, Азербайджан та інші країни. На нашому підприємстві введено міжнародну систему безпеки продуктів харчування, яка передбачає повне дотримання технології відповідно до вимог Всесвітньої організації охорони здоров’я. Це свідчить про те, що жодні технологічні прийоми, види сировини, які не відповідають вимогам з безпеки харчування, у нас не застосовуються. Іншими словами, хімічних препаратів у складі нашої продукції немає. До речі, наше борошно вважають одним із найкращих в Україні. Ті самі харківські пекарі визнають його якість і переваги співпраці з нами.
Варто зазначити, що ринок борошна в Україні сьогодні складний. Свого часу «Луганськмлин» відвантажував по 10—15 тис. тонн борошна на добу. На жаль, сьогодні експорт борошна зменшився й становить не набагато більше 50 відсотків усього обсягу. Одержавши гарний урожай зернових цього року, схоже на те, що Російська Федерація претендуватиме на позиції луганчан на ринку, відправляючи своє борошно в Афганістан і Таджикистан, з якими працювали луганські виробники. Власне, Зінаїда Наден, як досвідчений керівник, до такої ситуації була готова, тому заздалегідь зорієнтувала своїх фахівців на більш глибоку переробку зерна.
Цим «коником» і стало виробництво хліба
Справедливості заради треба зазначити, що через різні обставини виробництво хліба в регіоні певний час не розвивалося. Головним оператором на ринку було ПАТ «Коровай», але після того, як його офіс перемістився в Київ, ситуація погіршилася. Помітивши цей пробіл, керівництво «Луганськмлина» вирішило піти шляхом розвитку виробництва хліба. Спочатку випускали 10 тонн хлібобулочних виробів на добу, потім 15 тонн, а коли в області виникли проблеми з хлібом, його випуск становив 18 тонн на добу. Сьогодні потужності підприємства у змозі виготовляти до 50 тонн хліба на добу. Розумна політика дає можливість нарощувати кількість споживачів, витісняючи з ринку більш слабких. У цьому разі девіз «Немає нерозв’язаних проблем», яким передусім послуговується колектив компанії, вочевидь дає позитивний результат.
У серпні цього року введено в експлуатацію новий хлібозавод, побудований на базі сучасного енергозберігаючого устаткування, випущеного світовими лідерами виробництва хлібопекарської галузі. Основною його перевагою є використання в технологічному процесі багатоярусної термомасляної печі. Вона дає змогу знизити енерговитрати та підвищити якість продукції. Потужність нової лінії сьогодні становить 32 тонни на добу масових сортів хліба й батонів. Після того, як лінія буде повністю налагоджена, повна потужність становитиме 50 тонн на добу. При цьому енерговитрати зменшаться в 2,7 разу. Хлібозавод використовує дріжджовий, опарний метод. Різноманітні стабілізатори, що поліпшують смак, повністю виключені.
— У термомасляних печах відбувається точний розподіл температури, що завжди забезпечує рівномірно випечену продукцію й більш тривалий термін її зберігання, — пояснює Зінаїда Гаврилівна. — Висока якість продукту є сьогодні потужною конкурентною перевагою й можливістю забезпечити покупця свіжим хлібом за стабільними цінами.
До речі, про ціну. Завдяки енергозберігаючим технологіям, які дозволяють виключити нераціональне використання газу й електроенергії, а також різні втрати, продукція підприємства дешевше, ніж в інших операторів ринку. Слід урахувати й той момент, що зерносховище, виробництво борошна, круп і хліба знаходиться під одним дахом, що скорочує витрати на транспорт, а отож позитивно впливає на ціну.
Ідучи шляхом створення хлібокомбінатів, компанія вже відкрила таке підприємство в Білокуракинському районі й придбала хлібозавод у компанії «Агротон». Там передбачена кардинальна реконструкція, заснована на сучасних технологіях. Устаткування вже оплачено, і в грудні буде встановлено дві шведські лінії. Тривають підготовчі роботи з будівництва хлібозаводу в Ровеньках. Це тільки найближча перспектива. Щодо подальших планів, то Зінаїда Наден упевнена, що забезпечення населення регіону хлібом, борошном і крупами розвиватиметься в ліпший бік. І ось чому.
— З боку керівництва області йде всіляка підтримка всіх прогресивних починань, — каже Зінаїда Гаврилівна. — На підприємстві працюю вже 25 років, і давно не бачила, щоб керівники міст і районів так зацікавлено ставилися до питань забезпечення населення головним продуктом харчування. Раніше борошно брали де завгодно. Не було плановості, порядку, зацікавленості у своєму виробнику. Голова облдержадміністрації Володимир Пристюк таке ставлення докорінно змінив. Сьогодні до продовольчого питання влада ставиться з іншим підходом — продумано, з відповідальністю. Щодо нашого колективу, то ми завжди працювали й працюємо чесно. Тому в нас все виходить.
Фото автора.
Останнім часом в області з’явилися машини з написом «Свежий хлеб», які розвозять продукцію ПАТ «Луганськмлин». Доставляють продукцію не у звичних давно застарілих піддонах, а цивілізованішим способом — у спеціальних ящиках. Для дотримання санітарних норм такої тари підприємство придбало спеціальну мийну машину. До речі, 95 відсотків хліба виробляється з борошна луганського зерна.
Голова правління ПАТ «Луганськмлин» Зінаїда Наден.