Минулий тиждень можна охарактеризувати, як найбільш напружений. Уже у вівторок на акцію протесту під стіни парламенту вийшли чорнобильці й афганці. Вони висловлювали незгоду з тим, що їх планувалося позбавити пільг. В один із моментів протестувальники змели огорожу і ринулися до дверей Верховної Ради. Тож сталися сутички із «Беркутом».
Це свідчення того, що реформи, які проводить урядова команда, не вельми виважені і насамперед зачіпають інтереси пересічних громадян. З іншого боку, урядовці не тільки не закладають у законопроекти компенсатори, щоб пом’якшити наслідки упорядкування соціальної політики, а й слабо проводять роз’яснювальну роботу щодо тих чи тих кроків у бюджетній сфері. Відтак у суспільстві посилюється напруга, виникають проблеми у стосунках влади і громадян.
На це вказують і протестні акції студентів щодо політики, яку в освітній галузі проводить профільне міністерство.
Відтак у заключний пленарний день Голова Верховної Ради відмовився проводити урядову годину, оскільки замість високопосадовців відповідати на запитання народних обранців прийшли чиновники Кабінету Міністрів. Щоправда, прем’єр Микола Азаров у той же день подивувався: мовляв, усі урядовці у відрядженнях, а тому прийшли ті, хто перебував у Києві.
А у суботу відбулася зустріч президентів України Віктора Януковича і Росії Дмитра Медведєва. Потім до них приєднався і Прем’єр-міністр РФ Володимир Путін. Щоправда, перед цим на з’їзді правлячої партії «Єдина Росія» кандидатом у президенти сусідньої держави визначено саме Володимира Путіна.
Те, що рокіровка у правлячому тандемі вплине на взаємовідносини між керівниками наших країн, не викликає сумніву. Саме тому підсумки візиту поки що тримаються у таємниці і ніким не коментуються. Але те, що вони можуть мати певні наслідки для України, ні у кого не викликає сумніву. І не тільки на зовнішній арені, а й у внутріполітичному житті.
ПРЯМА МОВА
Голова Верховної Ради Володимир Литвин:
— Урядові законопроекти має доповідати член уряду. Я думаю, що цієї п’ятниці була та межа, яку переступати не можна.
І коли Прем’єр-міністр демонструє своє здивування, я думаю, що треба виконувати Закон «Про Кабінет Міністрів України» і «Про регламент Верховної Ради», і показувати приклад, що ці закони виконуються.
Якщо ж вони не подобаються, треба пропонувати зміни до відповідних законів. Далі отакі взаємовідносини терпіти не можна. Далі не можна терпіти те, що я пишу листи, де показую, що складається негативна брутальна практика щодо взаємин. У відповідь звучить таке: «Так ми ж працюємо?». Так і ми ж не гуляємо. Давайте працювати разом і виконувати закони.