Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин і Голова парламенту Республіки Молдова Маріан Лупу підписали нову угоду про співпрацю між парламентами наших держав. Донині міжпарламентська співпраця здійснювалася на підставі угоди від 1995 року, яка морально і формально застаріла.
Голова Верховної Ради наголосив на важливості активізації парламентської складової двосторонніх взаємин, яка, на його думку, має відігравати вагому роль у вирішенні актуальних питань співпраці між Україною та Молдовою. Для цього, на переконання В. Литвина, є всі передумови.
У свою чергу, М. Лупу зазначив, що підписання нової угоди про співпрацю стане «новою основою» для інтенсифікації міжпарламентського діалогу, і висловив сподівання, що нинішній візит відкриє нову сторінку у відносинах між нашими державами.
У цьому контексті В. Литвин і М. Лупу висловилися за необхідність розвитку діалогу на рівні парламентських комітетів і груп дружби, які, на їхню думку, мають розробити план спільної роботи з метою надання міжпарламентській співпраці системного характеру.
М. Лупу запросив В. Литвина відвідати Республіку Молдова з офіційним візитом у зручний час.
Голова Верховної Ради також подякував М. Лупу за ратифікацію парламентом Республіки Молдова протоколу про внесення змін до угоди між урядами України і Республіки Молдова про взаємне визнання прав і регулювання відносин власності.
З урахуванням результативності та ефективності двостороннього діалогу на нинішньому етапі В. Литвин наголосив на важливості інвентаризації і розширення договірно-правової бази двосторонніх відносин у торговельно-економічній та культурно-гуманітарній сферах. У цьому контексті Голова Верховної Ради підкреслив, що Україна високо цінує угоду про співпрацю щодо забезпечення прав осіб, які належать до національних меншин, і звернувся до М. Лупу із проханням сприяти ратифікації цього документа парламентом Республіки Молдова.
Сторони також наголосили на необхідності використання всіх наявних можливостей для поглиблення економічної співпраці.
М. Лупу (на знімку вгорі праворуч) висловив вдячність Україні за її конструктивну позицію у рамках врегулювання Придністровського конфлікту. При цьому сторони наголосили на важливості розв’язання цієї проблеми винятково мирним шляхом. За словами В. Литвина, Україна підтримає будь-яку модель Придністровського врегулювання, якщо вона буде узгоджена між Кишиневом і Тирасполем за участю посередників і спостерігачів у форматі «5+2».
Сторони також обговорили питання співпраці у міжнародних парламентських організаціях, зокрема, ПА ЄВРОНЕСТ, наголосивши на плідному діалозі і взаємній підтримці. Зокрема, зазначалося, що і Україна, і Молдова мають спільні зовнішньополітичні пріоритети — європейську інтеграцію. В. Литвин висловив думку про доцільність виступу країн—учасниць парламентського виміру «Східного партнерства» з єдиною позицією щодо фіксації європейської перспективи в усіх документах ЄВРОНЕСТ.
***
На брифінгу після зустрічі Голова Верховної Ради Володимир Литвин знову акцентував увагу на необхідності шанобливого ставлення уряду до парламенту.
«Я написав чергового листа до Кабінету Міністрів, що урядові законопроекти мають доповідати члени уряду, а не десяті заступники міністрів. У цьому питанні має бути порядок», — наголосив він. Тоді не буде такої ситуації, коли переважну більшість урядових законопроектів, які ухвалює парламент, потім ветує Президент. «Ми маємо працювати якісно, а для цього люди, які несуть персональну відповідальність, мають вести діалог із парламентом», — сказав Голова Верховної Ради. Він також висловив здивування заявою Прем’єр-міністра Миколи Азарова про те, що глава парламенту своєю поведінкою під час години запитань до уряду образив Кабмін. «Мова йде не про образу, а про взаємну відповідальність. І я не бачу тут великої проблеми», — додав В. Литвин.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.