Розвиток всебічного співробітництва з Іспанією, в якому останнім часом спостерігаються позитивні зрушення, є дуже важливим для нашої країни. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час зустрічі з делегацією парламентської робочої групи Іспанія — Україна Генеральних кортесів Королівства Іспанія.

«Ми реально оцінюємо вагу Іспанії в європейських справах, сподіваємося на підтримку нею України і вдячні за готовність іспанських партнерів надавати допомогу в наближенні України до Європейського Союзу», — зазначив Володимир Литвин. Він висловив сподівання, що «цей візит делегації групи дружби активізує наш діалог на різних рівнях, насамперед  на парламентському», і після обрання нового складу Конгресу депутатів Іспанії відбудеться візит Голови нижньої палати іспанського парламенту в Україну.

Голова Верховної Ради висловив зацікавленість у поглибленні торговельно-економічного співробітництва з Іспанією, рівень якого може бути значно вищий.

Голова Верховної Ради позитивно відзначив той факт, що саме іспанська компанія виграла тендер на розробку техніко-економічного обґрунтування Національного проекту спорудження термінала  скрапленого газу, «а вартість цього проекту оцінюється у 1,5 мільярда доларів США».

У свою чергу, парламентарії з Іспанії висловили готовність всебічно посилювати, розвивати й покращувати зв’язки з нашою країною, запевнивши, що «підтримка України з боку парламенту Іспанії не залежатиме від результатів парламентських виборів, які відбудуться там 20 листопада». Водночас гості висловилися за необхідність вироблення в Україні такої законодавчої бази, яка забезпечила б юридичну безпеку тим фірмам, котрі вкладатимуть інвестиції в нашу економіку.

Сторони обговорили гуманітарну складову двосторонніх відносин. Зокрема, гості висловилися за розповсюдження  практики ширшого вивчення в Україні іспанської мови та відкриття музею Сервантеса.

В. Литвин пообіцяв, що найближчим часом обговорить цю пропозицію з міністром освіти і науки, і звернув увагу на те, що в Національному університеті імені  Т. Шевченка викладання і вивчення іспанської мови здійснюється на високому рівні.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.