Якби представлений у парламенті проект бюджету на наступний рік був виконаний на сто відсотків, це дало б шанс країні. Про це Голова Верховної Ради України Володимир Литвин заявив в інтерв’ю телеканалу «Рада», повідомила його прес-секретар Ольга Чорна.

Говорячи про критику на адресу проекту головного фінансового документа країни з боку представників опозиції, В. Литвин погодився з тим, що підстав для неї вистачає, «бо ще ніколи не було досконалих, довершених бюджетів, які   не викликали б нарікань». «З другого боку, простежується певний алогізм: дехто з представників опозиції називає проект занадто оптимістичним, кажучи, що його треба урізати десь на 50 млрд. гривень, і водночас стверджує, що він поганий», — зауважив керівник українського парламенту, додавши, що не бачить логіки в таких аргументах.

На його думку, проект держкошторису на 2012 рік Верховна Рада і Кабінет Міністрів мають доопрацьовувати спільно. «Я налаштований на те, щоб працювали всі комітети Верховної Ради, головним серед яких у цьому процесі є бюджетний, а також урядовці і, зокрема, Міністерство фінансів», — наголосив В. Литвин. За його словами, цього тижня під головуванням керівника парламенту було проведено нараду за участю представників уряду і голів обласних рад, де обговорили проблему місцевих кошиків. «Ми передбачили, що під час доопрацювання документа бюджетний комітет відвідають представники всіх областей для того, щоб подивитися, що планується у плані розвитку та видатків на кожну область», — повідомив Голова Верховної Ради, зазначивши, що значна частина соціальних видатків лягає на плечі органів місцевого самоврядування, які повинні мати можливості реалізовувати делеговані повноваження.

В. Литвин звернув увагу на те, що проектом державного бюджету на наступний рік заплановано «збільшення видатків практично в усіх сферах, передбачено паростки зростання країни». Водночас, за його словами, на тлі загального збільшення валового внутрішнього продукту до 1,5 трлн. гривень абсолютні бюджетні показники будуть дещо менші, оскільки меньша  частина національного багатства цього року розподіляється через національний бюджет. На думку В. Литвина, це правильно. Він висловив переконання в тому, що в бюджеті «має бути здоровий реалізм, щоб там не було популізму, того, що ніколи не буде реалізовано».

Щодо рівня соціальних виплат, то вони, за словами Голови Верховної Ради, «наступного року будуть не нижчі, ніж цьогоріч». Ці виплати, зауважив В. Литвин, уряд здійснюватиме, виходячи з тих можливостей, які є в державному бюджеті, але вони не будуть менші, ніж є нині.

В. Литвин висловився за те, щоб Верховна Рада та Кабінет Міністрів прийняли узгоджене публічне рішення щодо відмови від прийняття популістських законів і зробили все для виконання чинних законодавчих актів. «До того моменту, поки ми не виконаємо чинні закони, що стосуються соціальної сфери, ми не повинні приймати нових, — наголосив керівник українського парламенту. — Щоб не було змагання перед виборами, хто більше наобіцяє».

На думку В. Литвина, люди повинні зрозуміти, що «сьогодні немає тих, хто винен, і тих, хто не винен в ситуації, яка склалася». «Винні всі, хто є при владі сьогодні, і всі, хто був учора, — пояснив він. — Оскільки ганебну практику зупинення дії соціальних законів ввели ще у 2000 році, а апогею це явище досягло під час прийняття бюджету на 2008 рік».