96 000 упаковок підроблених ліків вилучили торік на Дніпропетровщині. Це майже один відсоток усього обороту фармакологічних препаратів в області, підрахували в інспекції з контролю за якістю ліків.
Найчастіше підробляють ті препарати, які активно рекламують. Насамперед, пігулки від захворювань шлунково-кишкового тракту. Тому медики підтримують законопроект про заборону реклами ліків.
— Донедавна поширення й виготовлення фальсифікованих препаратів карали лише штрафом до 340 гривень і вилученням продукції, — каже начальник інспекції Олександр Аршава. — Але 8 вересня нинішнього року було внесено зміни до законодавства, і тепер за це загрожує штраф до 34000 гривень. До того ж за виробництво підроблених препаратів можуть і посадити на строк від 3 до 10 років. Для порівняння: в Китаї за таку провину саджають на 10 років і більше. А то й стратити можуть — у Лівії за фальсифікацію ліків лише страчують.
Хоча на території Дніпропетровської області підпільних виробників медикаментів поки що не знаходили, розповсюджувачів періодично затримують. Щоправда, як стверджують в інспекції, життєво важливі медикаменти поки що не підробляють. Найстрашніше, з чим може зіштовхнутися покупець, — відсутність очікуваного ефекту.
Більшість сумнівного товару комісія виявляє самостійно, але іноді допомагають споживачі. Людей насторожує або упаковка, або незвичний логотип на коробці, або самі ліки — розкришені, мають нехарактерний для них колір.
— Цього року таких заяв було зареєстровано вже 17, — зазначає Олександр Аршава. — Як правило, в 20 відсотках таких випадків ми виявляємо, що медикамент справді неякісний або підроблений.
Незабаром у Дніпропетровську з’явиться оснащена найсучаснішим устаткуванням лабораторія з контролю над ліками, що полегшить роботу комісії. На всю Україну таких лабораторій буде три.