Співробітники лінійного відділу міліції на станції Херсон затримали групу підлітків, які примудрилися розібрати велику ділянку залізничних колій.

Біля перегону, неподалік райцентру Нижні Сірогози, обхідники виявили, що на ділянці довжиною майже півкілометра з будови колії хтось демонтував мало не всі костилі й накладки, через що рейки в будь-який момент могли розійтися. Поки тривали ремонтні роботи, на місце виїхала слідчо-оперативна група ЛВМ. За троє діб сищики перевірили пункти скупки металу в околишніх населених пунктах. І в одному з них, який розташований у селі Чкаловому сусідньої Запорізької області, знайшли цілу купу з більш як шестисот штук украдених деталей загальною вагою у півтонни!

Скупник розповів, що «брухт» йому приносили знайомі хлопці з цього самого села. Як з’ясувалося, два рідні брати, 15 і 16 років від роду, в компанії приятеля з багатодітних і до того ж неблагополучних родин «трудилися» на залізниці тиждень, щоб за виторг від продажу вкраденого купити харчів для себе й молодших братиків та сестричок. Збитки, що їх вони завдали Одеській залізниці, перевищують десять тисяч гривень, але річ навіть не в цьому. По «разкуроченному» підлітками перегону проходив вкрай пожвавлений літньої пори рух не тільки вантажних составів, а й пасажирських поїздів. Тільки дивом жоден із них не злетів під укіс.

А в самому Херсоні наряд міліції затримав на пероні міського залізничного вокзалу 13-річну дівчину. Вона вочевидь очікувала поїзда, однак ніхто з дорослих її не супроводжував. Мандрівницю доправили до лінійного відділу міліції і спробували розговорити, але та називалася різними прізвищами й нізащо не хотіла повідомити, де живе й чому опинилася на вокзалі. 

Тільки в дитячому притулку, куди відправили загадкову найду, вихователі згодом зуміли викликати її на відвертість. Як з’ясувалося, юна гостя втекла з такої ж неблагополучної родини з Миронівського району Київської області, купила квиток на потяг і на останні гроші дісталася до Херсона. 

Потім вона вирушила на пошуки пригод, «автостопом» об’їхавши половину України — від Донецької області до Криму. Причому відсутність грошей шукачку пригод зовсім не бентежила: на трасах вона зупиняла вантажні автомобілі, і їхні водії легко погоджувалися й нагодувати, і підвезти втікачку. За ці послуги дівчина розплачувалася власним тілом, і далекобійники часто навіть не знали, що вона неповнолітня — у розмовах путана-початківиця зазвичай додавала собі років.

До того ж клопоту стражам порядку додають і втікачі з усіляких «закритих» дитячих установ, які насправді виявляються дуже навіть відкритими. Так, із дитячого санаторію «Надія» у Цюрупинськом районі області нещодавно втекли двоє сиріт, 12 і 16 років, причому молодший саме був вихованцем дитячого притулку в селі Степанівці. Міліція не виключає, що малолітні бродяжки рано або пізно з’являться на залізничному або якомусь із автовокзалів обласного центру. Однак зараз пошукам таких утікачів приділяється значно більше уваги, ніж колись — стосовно них посилився ризик стати жертвою насильства з боку дорослих.