В українських міністерствах і відомствах створять цільові команди з реформ. Про це на брифінгу за результатами засідання Національної ради реформ повідомив заступник глави адміністрації Президента, секретар Нацради Дмитро Шимків.

За його словами, рада затвердила перелік відповідальних за низку пріоритетних реформ. Водночас «члени ради підтримали, що у термін до 20 лютого кожен відповідальний за зміни створить цільову команду реформ та призначить із своїх заступників її керівника», — зазначив  Д. Шимків. Завданнями цільової команди він назвав розробку «пакета» документів: концепція, план, ключові показники вимірювання ефективності новацій тощо.

Секретар Нацради зауважив також, що з метою ефективного моніторингу процесу змін створюється спеціальна модель. «Вона є простою і зрозумілою. Розроблена за допомогою експертів представництва Європейського Союзу в Україні», — цитує слова Д. Шимківа прес-служба Президента. В основі моделі набір із 20—30 позицій для моніторингу в розрізі кожної реформи. Прогрес з кожної відстежуватимуть щоквартально і визначатимуть у вигляді відсотка від 0 до 100. Кожен щабель матиме питому вагу в загальному показнику. Залежно від прогресу певна реформа позначатиметься кольором за принципом «світлофора» (відповідно зеленим, жовтим, червоним).

Міністр фінансів Наталя Яресько на засіданні Нацради реформ доповіла про досягнення домовленості з Міжнародним валютним фондом за програмою розширеного кредитування EFF. Україна має виконати пакет попередніх заходів, серед яких, зокрема, схвалення Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо відповідальності пов’язаних із банком осіб)» та внесення змін до Закону про Державний бюджет на 2015 рік. Усі члени Національної ради висловили підтримку прийняття пакета.

У контексті обговорення реформи управління державними підприємствами було запропоновано розробити законопроект, який би визначав критерії добору кандидатів на управлінські посади на стратегічно важливих для держави підприємствах.

У цьому контексті міністр економіки Айварас Абромавичус зазначив, що нинішній стан переважної більшості державних підприємств незадовільний. Більшість із них збиткові, у них фактично відсутні стандарти корпоративного управління, що призводить до викривленої інформації про реальний стан справ. «Суть реформи в тому, щоб підвищити ефективність цих компаній, побороти корупцію та принести у державний бюджет більше дивідендів», — підкреслив він.

Говорячи про критерії добору кандидатів на посади керівників державних підприємств, А. Абромавичус сказав, що вони мають пройти незалежний та прозорий конкурс, а на посади у великих компаніях додатково пройти номінаційний комітет. Такий комітет розпочне свою роботу вже з наступного понеділка. Інформація про кандидатів, директорів і проведення конкурсів буде відкритою.

Міністр економічного розвитку позитивно оцінив ухвалення Верховною Радою Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)». Він також представив план дій щодо дерегуляції господарської діяльності та спрощення регуляторної бази, який включає в себе перелік зі 176 конкретних заходів та механізмів їх реалізації, спрямованих на усунення регуляторних, адміністративних бар’єрів, які перешкоджають ефективному веденню підприємницької діяльності в країні.

Голова Дорадчої міжнародної ради реформ Михайло Саакашвілі повідомив, що на засіданні Нацради обговорювалось питання приватизації державних підприємств України. «У вас є підприємства, які називаються державними, але реально вони грабуються конкретними чиновниками, яких призначили на певний час», — зазначив він.

Також Михайло Саакашвілі вважає популістськими заяви, що не треба платити державним посадовцям високі зарплати, оскільки в Україні складна економічна ситуація. «Люди живуть погано доти, доки держслужбовці у них крадуть», — наголосив він. За його словами, щоб прибрати корупцію та зловживання, необхідно скоротити державний апарат і платити високі зарплати держслужбовцям.

Дмитро Шимків повідомив, що засідання Національної ради реформ планується проводити раз на два тижні. На наступному засіданні, яке планується на 2 березня, обговорюватимуться реформи системи охорони здоров’я та НАК «Нафтогаз України». На 16 березня запланована презентація Програми енергонезалежності та Програми популяризації України в світі. П’яте засідання, 30 березня, стосуватиметься реформи системи національної безпеки та оборони, а також фінансового сектору.

Дослівно

Міністр економіки Айварас Абромавичус: «Люди, які багато років банкротували державні підприємства, не створювали робочі місця, працювали лише задля власного збагачення, не мають права працювати на державних підприємствах».