Вечірнє засідання 22 вересня
На початку вечірнього засідання сесія ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до держбюджету на 2011 рік, які спрямовані на підтримку вуглевидобувних підприємств, реструктуризацію вугільної промисловості, виплату заробітної плати шахтарям. За цими змінами вугільній промисловості пропонується додатково виділити 1 мільярд 59 мільйонів гривень.
Також в цілому ухвалено законопроект про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про охорону інформації з обмеженим доступом, що є власністю держави. За словами першого заступника голови Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимира Олійника, з огляду на неефективність чинних розмірів стягнень, проектом пропонується збільшити їх у 10—20 разів. Тим паче, що працівникам державних органів, котрі працюють з відомостями, які становлять державну таємницю, встановлюється надбавка до посадових окладів (залежно від ступеня секретності інформації) в розмірі від 10 до 100 відсотків.
В цілому ухвалено й законопроект щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів.
За словами доповідача, голови підкомітету Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Олени Кондратюк, до чинних нині заборон і обмежень стосовно рекламування тютюнових виробів, а це реклама на телебаченні, радіо та зовнішній рекламі, додано заборону на рекламу тютюнових виробів у будь-яких, навіть спеціалізованих, друкованих ЗМІ.
Цей документ також забороняє «тютюнове спонсорство», і то не лише з використанням зображення товарних знаків, а й із залученням особи виробника, імпортера чи оптового продавця тютюнових виробів. Під заборону потрапило й рекламування тютюнових виробів за допомогою звичайної чи електронної пошти, повідомлень на мобільні телефони, чи під час проведення різноманітних ігор, розіграшів, лотерей чи конкурсів. Заборона стосується й розміщення зображення тютюнових виробів чи пов’язаних з ними товарних знаків на будь-яких товарах, крім тих, що безпосередньо пов’язані з тютюнопалінням — на запальничках та попільничках.
У першому читанні ухвалено законопроект про систему екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером «112».