Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк прийняв делегацію Секретаріату Ради Європи на чолі з головою Генерального директорату Ради Європи з прав людини та правових питань Філіпом Буайя на їхнє прохання.

Перший заступник глави парламенту поінформував членів делегації альянсу про ті кроки, які здійснює парламент України для виконання своїх зобов’язань перед Радою Європи. Зокрема, стосовно виборчого законодавства А. Мартинюк нагадав, що «відповідно до Конституції України чергові парламентські вибори мають бути проведені в останню неділю жовтня 2012 року. За чинним нині законом зміни до виборчого законодавства мають вноситись не пізніше, як за рік до виборів». Тому, наголосив він, «ми б дуже хотіли протягом жовтня ухвалити зміни до виборчого законодавства». З огляду на це А. Мартинюк звернувся до Ф. Буайя із проханням до Венеціанської комісії, щоб та «прискорила роботу щодо офіційного висновку на наш законопроект».

Говорячи про деякі аспекти, пов’язані з нашою судовою системою, А. Мартинюк повідомив про те, що «в цій сфері ухвалено і вже діє закон про судоустрій і статус суддів». Крім того, за словами А. Мартинюка, Президент України має намір вийти з пропозицією до парламенту внести зміни щодо відповідальності за економічні злочини. Передбачається, що ця категорія правопорушників нестиме відповідальність не кримінальну, а фінансову».

Торкаючись питань антикорупційного законодавства, А. Мартинюк наголосив, що «воно вже почало діяти з 1 липня цього року». Крім того, додав він, досягли публічності інформації щодо діяльності органів влади.

«Зараз ми працюємо над надзвичайно важливою і чутливою проблемою, пов’язаною з виконанням рішень Європейського суду з прав людини. Йдеться про справу «Іванов проти України» в контексті ухваленого в першому читанні законопроекту про гарантії держави щодо виконання рішень суду», — зауважив А. Мартинюк. Він наголосив на тому, що «суть цього законопроекту полягає не в скасуванні норм чинних законів щодо пільгових виплат, а в запровадженні реального механізму погашення заборгованості за рішенням суду відповідно до фінансових можливостей держави».

Водночас А. Мартинюк пояснив, що протягом багатьох років ухвалювалися законодавчі рішення щодо виконання рішень судів, які суперечили одне одному, а обіцяні соціальні виплати не мали під собою фінансового ресурсу. Проте, повідомив політик, цього разу парламент ухвалив рішення доопрацювати ухвалений у першому читанні законопроект. А. Мартинюк поінформував про створення з цього питання робочої групи, до складу якої увійшли представники Кабінету Міністрів, Верховної Ради та громадських організацій. На його переконання, спірні питання мають бути вирішені шляхом цивілізованого діалогу, а рішення має бути узгодженим та відповідальним.

У свою чергу, Ф. Буайя запевнив у якнайскорішому розгляді Венеціанською комісією закону про вибори до Верховної Ради і поінформував, що «протягом найближчих тижнів Україна отримає висновки щодо законопроекту про Кримінально-процесуальний кодекс». Водночас він додав: «Питання, яке стоїть сьогодні як найголовніше на порядку денному, це виконання рішення Європейського суду по справі «Іванов проти України». З огляду на це Ф. Буайя підкреслив: «Хочу нагадати, що відповідно до рішень усіх держав, які входять до Ради Європи, ці держави несуть відповідальність за досягнення результату. Те, якими засобами будуть досягнуті ці результати, залишається виключно компетенцією кожної окремої держави, відносно якої ухвалене рішення». «В першу чергу рішення Європейського суду з прав людини вимагають, щоб в Україні було засновано ефективний національний механізм, який унеможливить повторення порушень. Ми вважаємо, що цей механізм достатньо виписаний у першому розділі цього законопроекту. Другим елементом такого рішення є необхідність знайти достатні бюджетні ресурси, аби здійснити виконання рішення суду», — наголосив Ф. Буайя і додав: «Саме результат є зобов’язанням держави, і саме держава буде вирішувати, якими засобами це здійснюватиметься. Головне у виконанні будь-якого рішення Європейського суду з прав людини — це те, що кожна держава має виходити з розумінням того, що виконання рішення є спільною відповідальністю всіх гілок влади».

Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.