Уже більше двох тижнів на шахті «ПП «Рудник» м. Петровське Антрацитівського району тривають аварійно-рятувальні роботи. Раптове затоплення виробки водою на горизонті 340 м сталося ще 5 вересня. У результаті аварії в шахті опинилися заблоковані три гірники. Доля їх досі невідома. Весь цей час у шахті працюють два потужні водозабірні насоси, однак рівень води у гірничих виробках продовжує залишатися високим — 140 м від поверхні. Обсяг відкачування дорівнює обсягу припливу води. Насоси доводиться періодично відключати, щоб розчистити від завалів простір під водою для спускання насосів на нижчу позначку. За оцінками гідрогеологів, вода, що заповнила гірничі виробки, може литися зі старих затоплених виробок, закритих ще до Великої Вітчизняної війни. Про це свідчить хімічний аналіз вод, що їх відкачують. Однак в останні дні виявляються також домішки, характерні для підземних вод із зони пісковиків — водоносних порід, що залягають у районі «Рудника». Гідрогеологи не виключають, що цим і пояснюється неспадний рівень води.
Водночас триває закачування повітря у відсіки, де, ймовірно, можуть бути заблоковані три гірники. За словами командира 5-го воєнізованого гірничорятувального загону Володимира Сидоренка, всі необхідні у цій ситуації заходи вживаються, однак через воду рятувальні дії сьогодні неможливі. На місці працює пункт екстреної психологічної допомоги, що надає підтримку родичам гірників, які зникли безвісти.
Ситуацію на шахті взяла під свій контроль облдержадміністрація. Вирішено встановити додаткові насоси та домогтися безперервного відкачування води, визначивши її конкретні обсяги. Тоді вчені можуть точніше спрогнозувати динаміку розвитку ситуації із затопленням шахти та можливість її осушення. Подачу повітря у підземні виробки припиняти при цьому не будуть.
Тим часом батьки шахтарів, яких затопило на шахті «Рудник», збираються скаржитися на рятувальників Януковичу.