Піддавшись загальному ентузіазму, який панував напередодні у ЗМІ щодо Всесвітнього дня без авто, власкор «Голосу України» вирішив і сам минулого четверга ризикнути пересісти з машин на велосипед і дістатися з приміських Розсошенців до роботи. Але чи то автор цих рядків просто відвик від таких «далеких» поїздок (та ще й містом!), чи то фізпідготовка підвела, але на роботу я спізнився. Та головне, що кількість машин на вулиці того дня ні на йоту не зменшилася, та й велосипедистів я теж не побачив.

Так само, як і чиновників на велосипедах. Тим паче, що на вулиці Сінній автора цих рядків обігнав «Лексус» голови облдержадміністрації «з пасажиром на борту». Тож на заклик активістів громадської організації «ВелоПолтава» на перетині вулиць Жовтневої і Сінної на акцію з нагоди Всесвітнього дня без авто зібралося усього... 15 велосипедистів, включно із самим активістами. Щоправда, серед них було аж шість держслужбовців і навіть один депутат облради!

Хоча напередодні «ВелоПолтава» надіслала листи міському голові Олександру Мамаю, голові ОДА Олександру Удовіченку, голові облради Івану Момоту з пропозицією долучитися до цієї ініціативи і приїхати на роботу на двох колесах. Але після того, як і я ледве дістався туди на велосипеді, теж вирішив: дурних нема! Краще вже ходити Полтавою пішки, адже якщо для пішоходів якісь умови все-таки є, то полтавський велосипедист — це абсолютно безправна істота, яку після хоча б одного проїзду містом на двоколісному можна зараховувати до камікадзе.

Не кажучи вже про те, що й сам велосипед подіти потім нікуди. Щоправда, в «День без авто» біля Полтавської міськради встановили першу «установку для парковки велосипедів». Втім, на її відкриття зібралося більше чиновників, ніж на тій «парковці» місць. А їх усього п’ять...