За прогнозами синоптиків, похолодання прийде в Україну на початку жовтня, хоча перших незначних заморозків варто очікувати вже післязавтра. «Вони будуть на поверхні ґрунту й не завдадуть істотних збитків урожаю», — розповів на вчорашній прес-конференції начальник Укргідрометцентру Микола Кульбіда.
За словами Миколи Кульбіди, технічні культури: цукровий буряк і кукурудзу, такими заморозками не налякаєш, а озимі зійшли лише на дуже незначних територіях.
Сценарій осінньо-зимового періоду в Укргідрометцентрі такий: уже на початку жовтня температура знизиться до 5—10 градусів із позначкою плюс удень і 1—6 градусів — уночі. А в листопаді і надалі падатиме, хоча й буде на 2—4 градуси вищою за норму. Зима ж прийде в Україну за розкладом — у звичні для нас строки 25—30 листопада. До речі, сорокаградусні морози нинішньої зими малоймовірні.
— Швидше за все, зберігатиметься мінливий характер погоди з нестійким сніговим покривом. Крім того, можливі ожеледиця і налипання мокрого снігу, — розповів Микола Кульбіда. Водночас він зазначив, що це тільки попередній прогноз, який ще уточнюватиметься.
Також експерт звернув увагу на несприятливі погодні умови для агропромислового комплексу.
— Значний дефіцит опадів і високий температурний режим стали причиною посухи. За нашими оцінками, які ґрунтуються на даних метеорологічних станцій і спостережень на полях, усього 10—15% площ можна віднести до оптимально зволожених. Така картина не вселяє оптимізму, стримує посів озимих культур і викликає побоювання за стан того зерна, яке вже посіяне. Зважаючи на те, що до кінця вересня й у першій декаді жовтня істотних змін у погодних умовах ми не очікуємо, можна говорити про те, що на території України підсилюватиметься й поширюватиметься дуже жорстка ґрунтова посуха, — підсумував М. Кульбіда.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.