Чиновники запевняють, що школи регіону на сто відсотків забезпечені підручниками. «На складах жодної книжки, усі передано на місця», — уточнила у розмові з автором заступник начальника обласного управління освіти Олена Чорна. 

На моє зауваження, що у Вінницькій ЗОШ №21 уже другий рік поспіль чекають підручники з англійської мови для десятих класів, співрозмовниця відповіла, що деякі з книжок ще додруковують і їх довезуть пізніше. «Утім, до мене ніхто не звертався з цієї школи», — додала.

Як пояснили вчителі 21-ї, торік англійську вивчали з допомогою електронного підручника з Інтернету. Однак в електронній книзі теми були тільки на перше півріччя.

— Підручник коштує понад 60 гривень, — каже одна з учительок. — Я не можу примушувати батьків витрачати такі кошти. На ксерокс теж треба витратитися. Шукаємо можливість, як вийти із сьогоднішньої ситуації.

— Крім підручника з англійської, ми ще не отримали хрестоматії з української та світової літератури, — каже методист відділу освіти Могилів-Подільського району Людмила Мільчова. — Нинішнього року для 11 класу надійшло 72—75 відсотків підручників. Тобто, навіть якщо вони надходять, то на всіх не вистачає. Наприклад, десятикласники забезпечені навчальною літературою на 89 відсотків.

Як пояснюють вчителі, відомство затвердило п’ятирічний цикл оновлення навчальної літератури. Однак він не дотримується.

Уже сім років триває оновлення старих підручників. Починали з початкових класів і нарешті дійшли до одинадцятого. Поки оновлювали літературу, деякі з підручників вже застаріли. До того ж завозять їх до шкіл уже тоді, коли почалося навчання.

— Нещодавно ми отримали частину підручників, — зазначає Людмила Григорівна. — Обіцяють, що з часом ще довезуть. Але ж міністр стверджує, що до областей надійшли всі надруковані підручники...

 

Вінницька область.

Від ведучого. Справді, у міністерстві запевняють, що до областей ще у вересні відправлено практично всі надруковані книжки. І якщо вони ще не в портфелях учнів, питати слід з керівників обласних і районних управлінь освіти та методкабінетів. Там, мовляв, безпричинно осідають підручники.

Якщо це так, то безвідповідальне ставлення регіональних чиновників зовсім не виправдовує команду Дмитра Табачника. Навпаки, вони її дискредитують, бо коли Київ із шкури пнеться, аби виконати і навіть перевиконати план (на 20 відсотків) із друку книжок, а на місцях роками затримують їхню доставку, то хто господар в освітній хаті?..

Отже, мав рацію народний депутат В’ячеслав Кириленко, який констатував, що на початок навчального року не всі школярі були забезпечені підручниками. Хіба дітей і вчителів цікавить, хто, у які терміни і як доставляє товар від пункту А до пункту Б? Вони повинні навчатися за підручниками з 1 вересня, а не скачувати завдання з Інтернету, не платити за ксерокопіювання... І тим паче — не купувати їх за власні кошти.