Гадаєте, це з галузі фантастики? А от у Дніпропетровську вважають по-іншому
Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул, голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод і генеральний директор «Майкрософт Україна» Дмитро Шимків підписали меморандум і «дорожню карту» програми «Електронний регіон». Вони вважають, що її запровадження значно полегшить керування областю та підвищить якість надання послуг її жителям.
У рамках програми протягом п’яти років будуть реалізовані більш як 50 проектів у галузі освіти, охорони здоров’я, будівництва, агропромислового сектору, екології та житлово-комунального господарства. Очікується, що в результаті місцева влада одержить ефективні інструменти управління, а бізнес і громадяни області — прозорі та зрозумілі процеси взаємодії із владою.
Приміром, будь-який громадянин зможе мати послуги у режимі он-лайн через різні канали — портали, інформаційні кіоски. Передбачається, що з пересічного дніпропетровця буде також знято виснажливе навантаження зі збору документів. Його покладуть на самі державні органи. Наприклад, під час одержання субсидії вся необхідна інформація про заявника і його родину буде в доступі реєстратора субсидій.
Важливо, що до реалізації проекту область підійшла цілком підготовленою. Адже використання інформаційних технологій стало невід’ємною частиною діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Тут уже діють єдиний телекомунікаційний центр; регіональний центр сертифікації електронних ключів; корпоративна мережа, що об’єднує електронні ресурси облдержадміністрації, облради, 22 районів і 334 сільських і селищних рад.
Уже тепер можна сказати, що запровадження програми електронного моніторингу, наприклад, дало змогу в 10 разів зменшити кількість порушень термінів надання дозвільних документів. Крім того, громадяни завжди мають можливість залишити своє електронне звернення до керівництва облдержадміністрації за допомогою сенсорних інформаційних кіосків.
Чому договір був підписаний саме з корпорацією «Майкрософт»? Бо вона має великий досвід співробітництва з державними органами всіх рівнів в усьому світі. Перше рішення «Майкрософт» у сфері електронного управління було розроблено 2001 року, а пізніше запроваджено у низці країн. Наприклад, у Великобританії воно запроваджено 2004 року, де зараз працює сайт держпослуг.
Використовуючи цей досвід, фахівці корпорації розробили систему кроків для підвищення конкурентоспроможності держав. Згідно із цими пропозиціями, для розвитку свого потенціалу Україні потрібно інвестувати освітній, кадровий і технологічний потенціал.
Успішна реалізація у Дніпропетровській області проекту електронного управління регіоном буде стартовим майданчиком для всієї України. Це забезпечить доступність будь-якої послуги та інформації для громадян і бізнесу, усуне перешкоди між ними та владою, стане потужним бар’єром для корупції і стимулом для динамічного соціально-економічного розвитку, що забезпечить підвищення якості життя кожного українця.