З початку року слідчі органів прокуратури Рівненщини розслідували та скерували до суду 45 кримінальних справ про злочини, пов’язані з корупцією. Це вдвічі більше, ніж торік. Як сказав прокурор Рівненської області Василь ПРИСЯЖНЮК, стан додержання в області антикорупційного законодавства — серед пріоритетів роботи органів прокуратури.
— Хто є фігурантами таких кримінальних справ?
— Серед обвинувачених у зазначених кримінальних справах — дев’ятнадцять працівників органів місцевого самоврядування, дев’ять співробітників органів внутрішніх справ, два — державного департаменту з питань виконання покарань та один податківець. На мою думку, злочини, скоєні посадовими особами органів влади та управління (а ці люди наділені відповідними повноваженнями та адміністративними важелями впливу), завдають суспільству найбільшої шкоди.
— Які корупційні злочини вони скоїли?
— Найтиповіші — зловживання службовим становищем та отримання хабарів за сприяння у вирішенні питань про виділення земельних ділянок, за непроведення перевірок та непорушення кримінальних справ тощо. Так ми скерували до суду кримінальну справу за обвинуваченням двох оперуповноважених сектору державної служби із боротьби з економічними злочинами Рівненського МВ УМВСУ в Рівненській області у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 368 Кримінального кодексу України. Працівники прокуратури та СБУ їх затримали на гарячому під час вимагання та одержання хабара  30 тисяч гривень від керівника одного з рівненських ТОВ за повернення комп’ютерної техніки та неперешкоджання в подальшій господарській діяльності.
Притягнуто до кримінальної відповідальності начальника одного з відділень Дубровицької міжрайонної державної податкової інспекції, який вимагав та одержав 1,2 тисячі гривень хабара за непритягнення мешканця Зарічненського району до відповідальності за безліцензійну діяльність із приймання металобрухту.
Проведені перевірки засвідчили непоодинокі порушення законодавства під час вступної кампанії, зокрема, щодо забезпечення конституційних прав громадян на безплатне здобуття освіти. Завершено розслідування у кримінальній справі за обвинуваченням в одержанні хабара в сумі 2 тисячі доларів США викладача Рівненського автотранспортного технікуму. За таку суму викладач — член приймальної комісії мав посприяти у вирішенні питання про зарахування на платну форму навчання двох абітурієнтів.
— А як щодо зловживань у сфері земельних правовідносин?
— Тут їх, на жаль, чимало. Так, скеровано до суду кримінальну справу за обвинуваченням голови однієї з постійних комісій Дубенської міської ради у скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 368, ч. 2. ст. 15, ч. 2 ст. 368 КК України (одержання хабара, поєднаного із вимаганням). Цю особу, яка до того ж є депутатом Дубенської міської ради, було затримано саме тоді, коли вона отримувала 16 тисяч гривень хабара. За такі гроші посадовець мав посприяти мешканцю Рівненщини у виділенні десяти соток землі в місті Дубно для будівництва житлового будинку.
Інтерв’ю взяла Олександра ЮРКОВА.