На Запорізькому феросплавному заводі триває скорочення штату. Як повідомила Українська асоціація виробників феросплавів та іншої електрометалургійної продукції (УкрФА), до 26 вересня буде звільнено ще 545 робітників.

За останні вісім місяців працівники заводу неодноразово писали звернення до всіляких інстанцій, мітингували у Запоріжжі та Києві. Минулого вівторка вони спробували добитися зустрічі з керівництвом Кабміну та НКРЕ для обговорення проблем підприємства. А на цьому тижні знову зажадали від чиновників пояснення причин, з яких ЗФЗ відмовляють у низьких тарифах, а також із проханням допомогти одному з найбільших вітчизняних виробників зберегти і робочі місця, і обсяги виробництва.

Зокрема, уже 9 місяців простоює один із цехів. За рік через непрацюючий цех держава втрачає 625 млн. грн. — на цю суму ЗФЗ купить в 2011 році електроенергії менше через те, що її вартість серйозно зросла. Крім того, у зв’язку зі скороченнями персоналу ЗФЗ на 31,2 млн. грн. зменшаться виплати до Пенсійного фонду. Крім того, Фонду соцстрахування доведеться виплатити понад 33 млн. грн. через втрату місця роботи звільненим заводчанам...

У зверненнях і листах зазначається, що проблему можна вирішити шляхом передачі в оренду заводу підстанції «Ф-2» ВАТ «Запоріжжяобленерго», а також зниження нормативу НКРЕ з визначення класу споживання електроенергії з 150 млн. кВт/год. до 85 млн. кВт/год.

Нагадаємо, в Україні вся електроенергія реалізується на оптовому ринку. При цьому споживачі діляться на два класи. Перший клас — це ті, хто безпосередньо підключений до високовольтних мереж. До нього ж належать і великі промислові підприємства із середньомісячним об’ємом споживання на технологічні потреби від 150 млн. кВт/год. електроенергії. Другий клас — населення й невеликі підприємства, кіоски тощо. Для них вартість електроенергії вища на 30—35%.

Місцева влада, зокрема Борис Петров — голова обладміністрації Запорізької області, проти того, щоб флагмани металургії прирівнювалися до яток з пивом. Він підтримує запорізьких металургів у питанні необхідності преференцій щодо вартості електроенергії: «Це дозволить розвиватися нашому металургійному комплексу, в тому числі й феросплавному заводу. Я сам звертався до уряду і знаю, що неодноразово ці питання розглядалися». Економісти теж не розуміють, яку вигоду переслідують деякі чиновники регуляторного органу.

Як писав «Голос України», Запорізький завод феросплавів завжди належав до першої категорії. Це підприємство за нормального завантаження купує чверть електроенергії від загального споживання Запорізькою областю. Але з об’єктивних причин — різке зменшення попиту на продукцію підприємства внаслідок економічної кризи — воно було змушене скоротити обсяги споживання електроенергії. А відповідно до постанови НКРЕ №493 від 30.06.2005 р. тільки підприємства, що споживають у середньому щомісяця не менше 150 млн. кВт/год., належать до так званого першого класу споживання, де тарифи нижчі. А ЗФЗ на кінець 2010 року споживав на місяць 148 млн. кВт/год., тому з 1 січня завод перевели на другий клас споживання, де тариф вищий.

Виникло замкнене коло. ЗФЗ міг би споживати необхідну для потрапляння до першого класу кількість електроенергії за підвищення завантаження виробничих потужностей. Але це неможливо через високі тарифи. Отут би чиновникам і варто було б проявити розумну гнучкість. Скажімо, за рубежем цінують свого виробника — там вартість електроенергії для аналогічних підприємств удвічі нижча за нашу за першим класом й утричі — за другим. За логікою НКРЕ, збільшені тарифи повинні були принести більші прибутки. Однак замість очікуваних додаткових 184 млн. грн. на рік фактично буде недоотримано в держбюджет 625 млн. грн.

Значних втрат зазнав і сам завод. Обсяги виробництва впали з 70% від максимально можливого завантаження в грудні 2010 року до 40% 2011-го. За 8 місяців було звільнено 1400 працівників підприємства, зарплата впала на 20%. Різко скоротилися надходження в бюджети всіх рівнів і Пенсійний фонд, збільшилося навантаження на фонд зайнятості з обов’язкових виплат.

Водночас у три з половиною рази зріс імпорт феросплавів. За даними Української асоціації виробників феросплавів, у січні—липні наші заводи знизили виробництво на 16,6%. А ось імпорт закордонних конкурентів збільшувався просто на очах. За перше півріччя він зріс порівняно з аналогічним періодом 2010 року на 210%.

І все це на тлі того, що Україна продає надлишки електроенергії за кордон за ціною, що на 40% нижча, ніж для вітчизняних підприємств.

Трохи знизити навантаження на підприємство допомагала оренда в 2010 році підстанції «Ф-2», яка належить ВАТ «Запоріжжяобленерго». Однак у грудні ВАТ відмовив ЗФЗ у продовженні договору, в результаті чого й сталося «зниження у класі».

У Київ неодноразово направляли делегації для зустрічей із посадовими особами, які нібито пообіцяли розв’язати проблему. Відбулися додаткові засідання двох комітетів Верховної Ради, які розглядали це питання й ухвалювали рішення стосовно доцільності підтримки вітчизняних феросплавників. Однак ситуація не змінилася.

Фото Сергія РОМАНЕНКА.