Учора в парламенті під головуванням Голови Верховної Ради Володимира Литвина відбулося засідання Консультативної ради з питань місцевого самоврядування. Обговорювали на ньому лише одне питання — проект державного бюджету на 2012 рік.

Нині, за словами Голови Верховної Ради, діалог надто ускладнений. І причина цього, очевидно, в тому, що суспільство перейшло в етап споживання. «Раніше в нас були потужні ідеологічні основи, а суспільство, яке споживає, завжди буде невдоволене. Те саме спостерігається, щоправда, на різних якісних рівнях, в Європі і в нас», — зазначив Володимир Литвин. Оцей вакуум, за його словами, заповнюється єдиним — негативом, який абсолютно домінує. Зрозуміло, що за таких умов важко вийти на діалог, у тому числі в бюджетних питаннях, зазначив глава парламенту.

За словами голови Бюджетного комітету Валерія Баранова, в проекті держкошторису враховано близько 90 відсотків бюджетної резолюції. Водночас приховане недофінансування делегованих повноважень, за попередніми підрахунками, становить 18—20 млрд. грн. «За всі 20 років, на жаль, не зроблено жодного кроку, щоб оптимізувати ці системи. Маю на увазі медичну та соціальну політику», — зауважив він. Відповідний закон було ухвалено, але міністерство так і не затвердило стандарти, що стало гальмом правильного розрахунку коштів на делеговані повноваження, додав парламентарій.

І хоча проект держбюджету, як запевняв міністр фінансів Федір Ярошенко, намагалися зробити простим та реалістичним, без новацій не обійшлося. За словами Валерія Баранова, наступного року місцеві бюджети отримають пряму субвенцію на утримання та ремонт доріг. Проте, зазначив депутат, так і не децентралізували бюджет, про що казав Президент. Хоча, за твердженням Ф. Ярошенка, цей кошторис не можна назвати таким, що формувався згори вниз. Він комбінований. За словами міністра, у процесі роботи над проектом тривали консультації з усіма регіонами, в результаті яких було знайдено «золоту середину». Це дасть змогу бачити, як розвиватиметься регіон у 2012 році. Водночас урядовець запевнив: проект 2012 року, як і попередні, зорієнтовано на соціальний захист населення. Щоправда, з урахуванням реальних можливостей. «Жодна держава не може собі дозволити підвищення соціальних стандартів. Адже ще не подолано наслідки попередньої фінансової кризи, як грянула нова», — сказав він.

У свою чергу віце-президент Асоціації міст України Мирослав Пітцик у коментарі «Голосу України» зауважив: «Нічого втішного для нас у бюджеті немає. Сподіваюся, що з допомогою профільного комітету ми зможемо його підкорегувати на користь місцевого самоврядування».

Утім, на думку міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолія Близнюка, бюджетних коштів ніколи не вистачає. Тож витрачати маємо лише те, що заробляємо. «Інакше нічого путнього не буде», — наголосив він.

 

*** 

За вагомий особистий внесок у соціально-економічний та культурний розвиток територіальних громад, сумлінну працю та високий професіоналізм Голова Верховної Ради Володимир Литвин вручив деяким членам Консультативної ради Почесні грамоти, Грамоти Верховної Ради та цінні подарунки. Зокрема, нагороджено голову Харківської обласної ради Сергія Чернова, голову Миколаївської обласної ради Ігоря Дятлова та голову Луганської обласної ради Валерія Голенка.

На знімку (зліва направо): народний депутат України Валерій Баранов, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов і Голова Верховної Ради України Володимир Литвин.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.