Закарпатський письменник Юрій Шип відомий широкому читацькому загалу передусім як поет-пісняр, гуморист, байкар і публіцист. Його перу належить 30 книжок, окремі з яких відзначено крайовими літературними преміями імені Федора Потушняка та Героя України Августина Волошина і всеукраїнською, яка носить ім’я Леоніда Глібова.

Добре знаний він і як автор дитячих книжок. 

Переконливим доказом блискучого хисту дитячого поета, притаманного Юрієві Шипу, є і нове ошатне видання 220 віршованих загадок з багатокольоровими ілюстраціями «Хто і що це?». Оригінальність цієї книжки, яка побачила світ в ужгородському видавництві «Патент», — насамперед у тому, що вона складається з трьох розділів, адресованих малятам — «Загадочки для діточок»; підліткам молодшого шкільного віку — «Відгадайте, школярики» та учням середнього шкільного віку — «Дружно погадаймо».

Книжку, як сказано в підназві видання, становлять «Загадки в чотири рядки з двома завданнями». Ключ до них лежить в «авторовій підказці» на другій сторінці обкладинки. Юним читачам належить уважно знайти між підписами під малюночками назву відгадки, що римується з останнім словом у другому рядку віршика. Її треба каліграфічно дописати в кінці четвертого рядка над крапками. «І буде вам, — як автор каже, — відгадка»:

Хто цю книжку прочитає

По самісінький кінець,

Всі загадки відгадає —

Той кмітливий молодець!

Викликає щирі почуття та підкуповує естетично вдалий дизайн художниці Мар’яни Орос. Книжечка загадок тематично розмаїта за формою та змістом — про людину, природу, рослини і тварин. Вона спонукає до творчого мислення, розширює кругозір, поглиблює допитливість, знання з літератури, географії та інших наук, виховує людяність, чесність, любов до Бога та ближнього, патріотизм, заохочує до інтелектуальної та фізичної діяльності.

Немає жодного сумніву, що це літературно-художнє видання цінне для дошкільних і шкільних закладів та родинного навчання і виховання.

На знімку: обкладинка нової книжки Юрія Шипа.