Київський Молодий театр відкриває новий сезон
 
Минулого року Молодий святкував своє 30-річчя і, попри фінансову кризу, презентував чотири нові вистави на великій сцені.
Спершу була вистава «Талан» за п’єсою Михайла Старицького, в постановці Миколи Яремківа, з пристрасним акторським дуетом (Наталя Васько і Марк Дробот). Потім кияни могли побачити та оцінити довгоочікувану і суперечливу постановку Станіслава Мойсеєва «Сатисфакція» за п’єсою Вільяма Шекспіра «Венеційський купець» з улюбленцем глядачів Олексієм Вертинським. Відбувся і бенефіс артистки Людмили Дементьєвої у виставі «Квартет для двох» за п’єсою Анатолія Крима в постановці Анатолія Петрова. Також, оскільки Молодий театр намагається підтримувати власну традицію створення міжнародних проектів, показали виставу «Той, Тот та інші» за п’єсою угорського класика Іштвана Еркеня в постановці угорського режисера Бели Меро. Це була ніби своєрідна відповідь на дуже вдалу постановку Станіславом Мойсеєвим п’єси Гоголя «Одруження» в угорському театрі імені Йокая.
А минулого тижня в Молодому театрі презентували майбутній україно-іспанський проект, ініційований Посольством Королівства Іспанії в Україні. 
Проект має назву «Любовні листи до Сталіна» за п’єсою відомого сучасного іспанського автора Хуана Майорги в оригінальному перекладі Сергія Борщевського. Виставу ставитиме художній керівник Молодого театру Станіслав Мойсеєв. На прес-конференцію з цієї нагоди до театру прийшли сам драматург і посол Іспанії в Україні пан Хосе Родрігес Мояно.
Хуан Майорга викладає філософію та теорію драматургії в Королівському вищому училищі драматичного мистецтва в Мадриді. Його п’єса «Любовні листи до Сталіна» поставлена вже більш як у 15 країнах світу і ось ставиться в Україні. За словами пана Майорги, це хвилююча для нього подія, адже вистава з’явиться в рідному місті Булгакова, та ще й у 120-ту річницю великого письменника. На прес-конференції Хуан Майорга розповів: він так захопився темою «митець і диктатор», що перед його очима ставали картини з життя Булгакова, а саме той випадок, коли майбутній автор «Майстра і Маргарити», стомившись від цькування, написав декілька листів товаришу Сталіну.
Головними героями п’єси є Булгаков і Сталін. Є й героїня — дружина Булгакова, вона не тільки свідок відчаю чоловіка, а й третя дійова особа в цьому своєрідному любовному трикутнику. Постановник майбутньої вистави Станіслав Мойсеєв розповів про розподіл ролей: Булгакова гратимуть Валерій Легін та Юрій Розстальний, Єлену — Римма Зюбіна та Ганна Васильєва, а в ролі Сталіна — Станіслав Боклан та Ігор Портянко.
Станіслав Мойсеєв також розповів, що, окрім україно-іспанського проекту, готується постановка п’єси популярного білоруського драматурга Андрія Курейчика «Людина і вічність» та спектакль за текстом сучасного російського автора Петра Гладіліна «Афінські вечори» (бенефіс Тетяни Стебловської). До кінця сезону театр сподівається здійснити й постановку за п’єсою молодого українського драматурга Павла Ар’є «Кольори». Цей твір уже звучав на читаннях сучасної актуальної п’єси, які було проведено за підтримки Молодого театру у травні цього року. За словами пана Мойсеєва, ці читання буде продовжено, адже вони дають змогу тримати руку на пульсі того, що сьогодні зветься українською драматургією.
Зазначимо, що вже початок вересня для Молодого театру видався гарячим. Ще до відкриття сезону театр успішно провів Міжнародний фестиваль «Дім Химер» за участю польських та українських мистецьких колективів.
На знімку: Станіслав Мойсеєв і Хуан Майорга.