Цього року на 36 тисяч місць у вузах міста претендували лише 13 тисяч абітурієнтів-харків’ян. Навіть у таких престижних навчальних закладах, як Національний аерокосмічний університет імені М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» та Харківський державний технічний університет будівництва й архітектури, було зафіксовано недобір на «бюджетні» місця. На щастя, дефіцит студентів був не в усіх вишах. У Харківському торговельно-економічному інституті Київського національного торговельно-економічного університету державне замовлення виконали з усіх спеціальностей, а також набрали студентів на контрактну форму навчання.

Чим пояснюється успіх? На запитання журналіста відповідає директор ХТЕІ, кандидат економічних наук, доцент, заслужений працівник народної освіти України Капіталіна Дмитрівна Гурова (на знімку).
— Капіталіно Дмитрівно, вашому вузу лише сім років. Але, як засвідчила остання вступна кампанія, за популярністю він може суперничати з лідерами вітчизняної освіти. Як ви вважаєте, чому абітурієнти віддали перевагу ХТЕІ перед іншим вузам?
— Наш інститут, хоча й молодий, але вже один із провідних державних навчальних закладів регіону з підготовки фахівців для невиробничої сфери економіки — торгівлі, ресторанного, готельного та туристичного бізнесу, фінансової системи й навіть митної служби. Це пов’язано, насамперед, з тим, що ХТЕІ є філією провідного у своїй галузі Київського національного торговельно-економічного університету. Свій авторитет ми постійно підкріплюємо навчальною діяльністю і професійними успіхами педагогів та студентів. Адже студенти одержують дипломи КНТЕУ. Так сказати, статус зобов’язує. У нас 60 відсотків викладачів — кандидати й доктори наук, що гарантує високу якість освіти. Ще один неабиякий момент — фактично всі десять спеціальностей, яких навчають у ХТЕІ, сьогодні популярні в молоді й затребувані на ринку праці. Останніми роками в країні підвищився попит на фахівців високого класу саме в невиробничій сфері. Як результат, особливою популярністю в абітурієнтів користувалися спеціальності: «туризм», «готельно-ресторанна справа». Великий конкурс був на спеціальність «товарознавство», причому не тільки в митній сфері, а й у комерційній діяльності. В середньому на одне місце претендували 10 осіб, а на деякі спеціальності, такі як «готельно-ресторанна справа», «туризм», перевищував 20 осіб на місце. А загалом на перший курс було зараховано 220 студентів із 23 областей України. Серед них багато медалістів.
— Напевно, свою роль відіграв і той факт, що випускник ХТЕІ може одержати одразу два дипломи державного зразка — український і французький?
— Так, у наших студентів є така можливість. Чотири роки в стінах вишу працює філіал Французько-українського інституту управління (ФУІУ), створений з ініціативи ректора КНТЕУ професора Анатолія Антоновича Мазаракі. На сьогодні у ФУІУ успішно вчаться 60 студентів нашого інституту. Практику студенти проходять в університеті Овернь-Клермон 1 (Франція). Відповідно, всі предмети, які студенти вивчають у ХТЕІ, зараховуються французьким вузом і навпаки. Насамперед, це унікальна можливість працювати в іноземних компаніях, які представлені в нашій країні, практично в кожній фірмі у Франції.
— ХТЕІ — невеликий вуз. І в цьому багато хто теж бачать його перевагу.
— Так, це дозволяє нам говорити про практично індивідуальну, «штучну» підготовку кожного студента. У великих вузах студентові об’єктивно важко встановити тісний контакт із викладачем. У нашому виші з лектором можна вільно спілкуватися, дискутувати, ставити запитання. Ми робимо все, щоб допомогти молодим людям якнайкраще реалізувати себе. А найголовніше — сформована сучасна мережа баз учбово-виробничої практики.
Ірина Куліченко, журналіст.