Донецька міська рада на найближчій сесії розгляне питання про виділення мільйона гривень для погашення боргів із зарплати працівникам ТОВ «Донецькшахтометробуд». Про це заявив міський голова Олександр Лук’янченко. Як повідомляла наша газета, працівники підприємства півроку не отримували заробітної плати. Раніше місто вже виділяло підприємству 9,5 мільйона гривень. Це єдине джерело надходжень коштів для донецького метро нинішнього року. Грошей, обіцяних керівництвом міста, вистачить, щоби погасити лише частину боргу.

 

У вівторок метробудівники пікетували обласну державну адміністрацію, тримаючи в руках плакати з написами «Шість місяців працюємо безплатно», «Третій рік чекаємо на рішення Кабміну» та інші. Учасники акції вимагали повернути борги із зарплати та поновити фінансування будівництва або виділити кошти для підтримання вже існуючих споруд у безпечному стані.

«У 2009, 2010 та 2011 роках із держбюджету ми не отримали ані копійки, — заявив директор підприємства Володимир Кутній. — Торік нам дали 55 мільйонів гривень від агентства з Євро-2012, із них потім 20 мільйонів зняли на свої потреби. Цього року в держбюджеті гроші не закладені». Загалом, за словами голови профспілкової організації підприємства Василя Антюшені, донецький метрополітен будують 18 років, за цей час на об’єкті освоєно 800 мільйонів гривень.

Голова Донецької обласної державної адміністрації Андрій Шишацький відзначив, що замовником будівництва донецького метро є Міністерство інфраструктури. Керівник області пообіцяв особисто поговорити з віце-прем’єр-міністром Борисом Колесніковим щодо погашення боргів перед працівниками підприємства та подальшої долі об’єкта. Поки що в держави немає коштів ані добудувати донецьке метро, ані підтримувати споруди в належному стані. З початку року будівництво зупинилося. «Працівники відмовляються безплатно виконувати роботи, аргументуючи це відсутністю коштів на утримання сім’ї, харчування, на проїзд до місця роботи, — заявив В. Антюшеня. — При цьому на будівельних майданчиках метрополітену існують п’ять потенційно небезпечних об’єктів, які можуть призвести до виникнення аварій техногенного характеру». Учасники пікету звернулися до керівництва держави із проханням допомогти у вирішенні проблеми.

Фото Ігоря ТКАЧЕНКА (Укрінформ).