Вечірнє засідання 20 вересня
Наприкінці денного засідання Верховна Рада ухвалила проект постанови про зміну порядку обчислення часу на території України. Автор постанови — народний депутат від Партії регіонів Олег Надоша запропонував залишити на території України другий часовий пояс, тобто додати одну годину. Отже, літній час, який нині діє на території нашої держави, залишиться, і на зимовий час не переходитимемо. З другого боку, зміна часу дає економію електроенергії. Деякі депутати висловлювали думку, що відмова від переходу на літній та зимовий час є «мавпуванням Росії», адже наш північний сусід уже відмовився від такої практики. Зрештою проект постанови підтримали 266 народних обранців.
У цілому 272 голосами прийнято законопроект про внесення змін до пункту 22 підрозділу 2 розділу XХ Податкового кодексу України (щодо відтермінування нульової ставки на природний газ). Ним передбачається продовжити пільговий період оподаткування ПДВ за нульовою ставкою операцій із постачання природного газу до 31 грудня 2012 року. Згідно з чинним законом такий термін діяв до 1 жовтня 2011 року.
Верховна Рада ухвалила в цілому проект закону про внесення змін до статті 123 Сімейного кодексу України (щодо визначення батьків дитини, народженої в результаті застосування допоміжних репродуктивних технологій) — 277 «за». За словами доповідача від профільного Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Катерини Лук’янової, законопроектом пропонується чітко визначити поняття «подружжя» для тих, хто може скористатися результатами застосування допоміжних репродуктивних технологій, а саме: чоловік та жінка. Це унеможливить користуватися послугами сурогатних матерів.
Серед законопроектів, схвалених у першому читані, проект закону про внесення змін до статей 255, 265-2, 321-1, 322 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо дорожнього руху, яким пропонується надати повноваження працівникові ДАІ тимчасово затримувати транспортний засіб за порушення правил зупинки та стоянки, а також за керування транспортними засобами без відповідних документів.
Прийнятий за основу проект змін до деяких законодавчих актів щодо експертного забезпечення правосуддя у кримінальних справах передбачає декілька новел. Автор законопроекту Валерій Бондик (Партія регіонів) запропонував викласти в новій редакції статтю 75 Кримінально-процесуального кодексу України стосовно залучення як експертів тільки тих осіб, котрі відповідають вимогам Закону «Про судову експертизу», та чітко виписати процедуру експертизи. Водночас коло обов’язків та прав експерта значно розширюється: пропонується доповнити перелік джерел доказів у кримінальній справі показаннями експерта, отриманими під час його допиту.
У першому читанні також схвалено проекти законів про внесення змін до Закону «Про телебачення і радіомовлення» (організація сурдоперекладу в державних телеорганізаціях) та про внесення змін до Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» (щодо надання застрахованим особам матеріального забезпечення на підприємствах, проти яких порушено провадження у справах про банкрутство).