У бюджетному процесі необхідно змінити стратегію, запропоновану владою. Про це під час брифінгу заявив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко (на знімку).
Адже, за його словами, до цього процесу, не кажучи вже про опозицію, не залучені експерти, відповідні фахівці, місцева влада.
Парламентарій зазначив, що влада у досить оригінальний спосіб бореться з новою хвилею фінансово-економічної кризи, виступаючи з новими ініціативами, як більше забрати у простих громадян і додати чиновникам та великому бізнесу. Так, на думку М. Томенка, досить сумнівними антикризовими заходами є збільшення фінансування деяких органів влади, зокрема, Міністерства внутрішніх справ на 576 млн. грн., Служби безпеки на 235 млн. грн., Генеральної прокуратури на 207 млн. грн., Державного управління справами при Президентові на 50 млн. грн., на утримання резиденції глави держави — більш як на 4 млн. грн., на оздоровлення чиновників — майже на 100 млн. грн.
Народний обранець підкреслив, що «концептуально бюджет хибний, оскільки написаний для дуже багатих людей та їх преференцій і проти народу, адже робить бідних людей ще біднішими». Він повідомив, що опозиція ініціює громадське обговорення бюджету із залученням експертів, фахівців та представників місцевого самоврядування. «Ми вважаємо, що видаткову частину на утримання державної влади треба радикально переглянути, — зазначив М. Томенко. — Окрім того, не передбачено серйозних ініціатив, пов’язаних із нормальним забезпеченням галузі освіти, культури, охорони здоров’я, спорту тощо. А лише збільшується фінансування тих проектів, які лобіюються певними чиновниками».
Заступник глави парламенту висловив сподівання, що після презентації проект бюджету буде радикально змінений до першого читання. «Сподіваюся на дискусію із залученням голів обласних рад, міських голів, експертів, опозиції тощо. І замість цього документа побачимо реалістичний державний кошторис, який не буде дотувати мільярдерів, а працюватиме на пересічного громадянина», — сказав він.
Вл. інф.