Виявляється, людству залишилося... 30—40 років для порятунку від глобальної катастрофи. І якщо не вживати заходів уже тепер, наслідки можуть бути непередбачувані. Про це йдеться в доповіді ООН і наголошувалося під час міжнародного форуму «Державно-приватне партнерство у сфері скорочення ризиків — основа конкурентоспроможності країни у ХХІ столітті», який відбувся у Верховній Раді за участі Міжнародного фонду «Скорочення ризиків» та Підкомітету з питань сталого розвитку Комітету з питань довкілля, сільського господарства, місцевих та регіональних влад Парламентської Асамблеї Ради Європи.

Поважні промовці — парламентарії з країн—членів ПАРЄ, дипломати, експерти, науковці, представники страхових компаній та недержавних організацій — стверджували, що впевненість у завтрашньому дні можлива за умови розв’язання таких глобальних проблем, як зміна клімату, забруднення водних ресурсів, виснаження ґрунту, зменшення біологічного різноманіття, розповсюдження епідемій.

На думку Голови Верховної Ради України Володимира Литвина, головною проблемою в нашій державі є бідність, і саме від неї похідні всі інші проблеми, в тому числі й екологічні, економічні та соціальні. У світі вважають, що країна стає політично нестабільною, коли рівень бідності перевищує 10 відсотків. За даними Держкомстату України, нині 23 відсотки міського та 38 — сільського населення (в середньому 25 відсотків) отримують доходи нижче офіційного прожиткового мінімуму. Загалом середній дохід нижчий від прожиткового мінімуму мають більш як 12 мільйонів наших співвітчизників. За словами керівника парламенту, в Україні вдається зберегти стабільність через терплячість людей та наявність величезного тіньового сектору — адже багато громадян мають незадекларовані доходи.

Учасники форуму були єдині в думці, що перед Україною постають ті само виклики, що й перед усією європейською спільнотою. 

В. Литвин підкреслив, що «дедалі більше українців єдині в євроінтеграційних прагненнях, і це поєднує всі політичні сили, в тому числі й український парламент». Отож і Європа, на його переконання, «повинна бути цілісною, без лінії розподілу». У цьому сенсі величезний потенціал має Парламентська Асамблея. «Ми не можемо змінити світ, але зробити його безпечнішим, відповідальнішим — це наше завдання», — заявив Голова Верховної Ради.

Голова Міжнародного фонду «Скорочення ризиків» Володимир Костерін застеріг: «Кількість та масштаб природно-техногенних катастроф за останні десятиліття у світі сформували ситуацію, за якої якість та тривалість життя в окремо взятій країні залежать від ефективності скорочення ризиків в інших країнах». Для екологічних проблем немає кордонів, тому людей має об’єднувати спільна мета — збереження та відновлення планети, — підсумували учасники форуму.

Президент ПАРЄ Мевлют Чавушоглу, виступаючи на форумі, висловив думку, що українська влада чудово розуміє вагомість сучасних викликів у сфері економіки, екології, соціальній й демонструє готовність до їх зменшення, щоб кожна людина мала змогу жити в більш безпечному та здоровому середовищі.