Делегація Вінниччини у складі народних депутатів України, депутатів обласної і місцевих рад, керівників територіальних громад, підприємств та організацій, підприємців, учасників художньої самодіяльності — загалом двісті осіб — протягом минулого тижня презентувала свій регіон у Франції, Швейцарії та Бельгії. Ініціювали проведення такого заходу обласна рада, облдержадміністрація та Товариство «Україна—Німеччина—Польща».

 

— Ми ставимо за мету налагодити відносини на рівні регіону і територіальних громад з усіма країнами Євросоюзу, — зазначив під час презентації керівник делегації голова Вінницької облради Сергій Татусяк. — Вінниччина може запропонувати європейським партнерам реалізацію спільних проектів у використанні природних ресурсів, не в повному обсязі використовуються енергетичні можливості регіону, потребує розвитку сфера інформаційних технологій та готельного бізнесу... Разом з тим Вінниччина має зручне географічне розташування, що поєднує країни Європи з Російською Федерацією і азійськими державами.

У Страсбурзі, у приміщенні Ради Європи, презентацію Вінницької області відкрив міністр закордонних справ Костянтин Грищенко. До участі запросили послів і представників посольств зарубіжних країн. У проведенні заходу сприяв Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи. Його Генеральний секретар Андреас Кіфер у розмові з кореспондентом «Голосу України» зазначив, що Вінницький регіон активно стукає у двері Європи. «А хто стукає, тому відчиняють, — каже, усміхаючись, пан Кіфер.

— Українцям треба активніше заявляти про себе. Для цього використовувати усі можливості. Покажіть, якими ви є, що ви можете. Саме так це зробив регіон Вінниччини і його побачили і почули.

А це вже немало для продовження контактів у подальшому. Інколи на рівні регіонів можна досягти більшого, ніж на рівні держав».

За словами постійного представника України при Раді Європи Миколи Точинського, до речі, він земляк вінничан, Вінницька область першою так масштабно представила свій регіон у поважній європейській структурі. Учасники презентації отримали підготовлені відео- і дидактичні матеріали про можливості регіону і його природні ресурси.

У Берні, в посольстві України у Швейцарії, після презентації відбувся прийом зарубіжних гостей. Вони із захопленням сприйняли виступи колективів художньої самодіяльності Вінниччини. Наступного дня почути українські пісні і побачити запальні танці жителі Берна мали можливість на центральному майдані міста.

У Брюсселі презентація відбулася за програмою Конференції місцевих і регіональних влад «Східне партнерство» під егідою Комітету регіонів Євросоюзу та Представництва України при ЄС. Докладніше про презентацію Вінниччини у Франції, Швейцарії та Бельгії наш кореспондент поділиться своїми враженнями в одному з наступних номерів газети.

Фото надане прес-службою Ради Європи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зала засідань у Палаці Європи у Страсбурзі.