Прикмета нинішньої осені в одеських магазинах — зниження купівельного попиту на гречку, крупу манну й макарони. Цій тенденції є навіть політичне пояснення — вибори. Річ у тім, що кандидати в народні депутати буквально завалили пакетами із крупами, а також з банками зі згущеним молоком і рибними консервами своїх виборців. Бабусі й дідусі, котрі зробили з кандидатських «подарунків» солідні запаси, у магазинах обходять стороною полиці із гречкою, борошном і рослинною олією.
А от на ринках Одеської області стало значно багатолюдніше — громадяни купують овочі та фрукти для домашнього консервування. Закрутки нині обходяться набагато дешевше, ніж торік. Урожай овочів у регіоні зібрано відмінний і ціни радують око. Традиційний набір овочів для консервування сьогодні має такий вигляд: морква — 4 гривні за кілограм, баклажани — 8, кабачки — 3, буряк — 3, помідори — 6, огірки — 10, солодкий перець — 5, ріпчаста цибуля — 3, свіжа білокачанна капуста — 4 гривні за кілограм.
Похід на ринок для багатьох господарок завершується приготуванням закруток. У кожної свій рецепт, звичайно, але без овочів не обійтися. Ціни на них в Одесі протягом уже двох тижнів тримаються на одному рівні, чим і користуються господині, закручуючи банки осінніми овочами сотнями. Зрозуміти їх можна — зима прогнозується нелегкою, очікують її з тривогою через непевність у завтрашньому дні.
І ще відмітна риса нинішньої «заготівельної» кампанії — збільшився попит на фрукти і ягоди для заморозок у холодильниках. Виноград сьогодні продають по 10 гривень за кілограм, сливи — 10 гривень, яблука — 5 гривень, груші — 6, можна натрапити на місцеві малину й полуницю.
Ціни на солодку продукцію садів і городів не кусаються — і тому запаси на зиму робляться щедрі. Згадали громадяни і про дещо забуту традицію — квасити на зиму кавуни. Цукристу ягоду продають по 2 гривні за кілограм. А маленькі кавунчики сорту «вогник» аматорами квашених кавунів розмітаються миттєво.
Одеська область.