Українці вважають ДАІ та судову систему найкорумпованішими у країні. Такі результати порівняльного аналізу стану корупції в Україні в 2007—2009 і 2011 роках, які озвучили вчора в Києві. Високим рівень хабарництва у Державтоінспекції назвали 64,4 відсотка опитаних, у судовій владі — майже стільки само. Дуже прогресувала в цьому антирейтингу й медична сфера, що також набрала 60 відсотків. Менш корумпованими, але все-таки нечистими на руку українці вважають співробітників прокуратури, вище керівництво навчальних закладів і працівників земельної сфери.
Як повідомила на презентації дослідження заступник директора Київського міжнародного інституту соціології Вікторія Захожа, більшість українців вважають, що порівняно з попередніми роками рівень корупції в Україні або виріс, або не змінився. І лише 5% зазначають позитивні тенденції у викорінюванні хабарництва.
У свою чергу керівник експертної ради Європейської дослідницької асоціації Світлана Горна наголосила, що в Україні зросла кількість людей, які не хочуть виправдовувати корупцію в побутовій сфері. Так, 41,2% респондентів не вважають хабар розв’язанням проблем і не готові брати участь у корупційних діях. Крім того, третина населення України в результаті опитування продемонструвала готовність обстоювати свої права перед корумпованими чиновниками.
При цьому переважна більшість українців вважає, що боротьба з корупцією — прямий обов’язок Президента.