Катерина ВАЩУК, Народна партія:
Ніколи не станемо справді європейською державою, якщо між рівнем життя міста і села стоятиме величезна різниця, практично прірва. Найболючіше сьогодні — це дороги. Я щойно повернулася з Волині, і не було жодного району, від якого не було б представників із проханням відремонтувати дороги. До сіл не можна доїхати. У селах хворіють люди — не доходить «швидка допомога». Тому зараз при прийнятті бюджету мусимо врахувати питання не лише доріг до Євро-2012, а й сільських доріг. Важко говорити про гарантії безплатного медичного обслуговування, якщо в сільських районах близько 90% коштів, які виділяються на медицину, йде на оплату праці й майже нічого не залишається на ліки. І як бути людям, які не мають сьогодні коштів? Учетверте звертаюся до міністра охорони здоров’я (їх так часто міняють, що жоден із них не встиг виконати мого депутатського запиту і звернень громадян від Локачинського району Волинської області. Там у районній лікарні біда на біді, але найбільша — рентгенівський апарат. Йому стільки років, як нашому нинішньому міністру.
Олександр ЄФРЕМОВ, Партія регіонів:
Динамічний темп, в якому живе весь цивілізований світ, вимагає від України аналогічних оборотів. Влада визначила метою зовнішньої політики захист наших національних інтересів, веде прагматичний діалог з усіма стратегічними партнерами у світі. Головним показником, що характеризує ефективність цієї роботи, стало зростання товарообороту між Україною та нашим стратегічним партнером — Російською Федерацією — з 15 мільярдів доларів в 2009 році до прогнозованих 50 мільярдів цього року. Темпи зростання майже у 350% кажуть самі за себе. Що стосується непростих переговорів з газової проблематики, то впевнені, що штучні труднощі, які дісталися нам у спадок, будуть усунуті через діалог влади та взаємний інтерес двох братніх народів Росії та України за допомогою компромісного рішення. Стабільно й послідовно розвиваються наші відносини зі США. Відмовившись від запасів високозбагаченого урану, ми зробили значний внесок нашої країни в справу зміцнення міжнародної безпеки. Немає сумнівів і в тому, що євроінтеграція України залишається пріоритетом чинної влади. Практично всі євродепутати, з якими довелося розмовляти, переконані у тому, що ніколи раніше відносини між ЄС та Україною не були настільки глибокими та інтенсивними, як нині. Ми завершуємо з ЄС переговори про асоціацію, невід’ємною частиною якої стане угода про зону вільної торгівлі. Ми сподіваємося, що саміт Україна — ЄС, що пройде у грудні в Києві, буде найрезультативнішим за всю історію наших відносин.
Петро СИМОНЕНКО, Комуністична партія:
Від імені виборців, мільйонів пенсіонерів, ветеранів, інвалідів та всіх, хто потребує соціальної допомоги і посиленого піклування з боку держави, фракція КПУ вносить пропозицію негайно зняти з подальшого розгляду законопроект №9127 «Про гарантії держави щодо виконання рішень суду», як такий, що суттєво звужує права людей і суперечить Конституції та іншим законам України. Протягуючи під тиском МВФ цей законопроект, уряд фактично розписується у своїй неспроможності забезпечити виконання соціальних зобов’язань держави та тих зобов’язань, які давалися на виборах. Назва законопроекту не відповідає його змісту, оскільки в ньому йдеться не про захист людей від свавілля чиновників, у цьому законі закладено підступний механізм скасування законодавчо встановлених соціальних пільг. Це стосується знижок за житло та комунальні послуги, розмірів грошової винагороди та надбавок до пенсії багатьом категоріям громадян, медичним працівникам та працівникам культури, гірникам, постраждалих від Чорнобильської аварії, ветеранам війни та праці, дітям війни, жертвам нацистських переслідувань, працівникам міліції, прокуратури, пожежної охорони та ін. Замість конкретної пільги, визначеної законами, уряд намагається отримати право самостійно визначати рівень пільг і діяти за принципом «хочу — дам, не хочу — не дам». Загалом близько 10 мільйонів українців, які дійсно потребують пільг, можуть їх позбавитися.
Микола МАРТИНЕНКО, «Наша Україна — Народна самооборона»:
Останні півтора року влада наробила багато тяжких помилок в усіх сферах. Ці провали поставили нашу державу на край прірви і загрожують європейському майбутньому України. Керівники держави ніби вже усвідомили, що наш вибір — Європа. У травні в цій залі майже 300 депутатів проголосували за постанову від нашої фракції про європейський вектор України. Через півтора року після ганебних харківських угод влада нарешті отямилася, бо на російському напрямку — повний облом. Нарешті зрозуміли, що грають лише в одні ворота — в українські. Але невже думали, що Європа проковтне політичні репресії? Для всього цивілізованого світу — це виклик. Про це прямо говорять представники ЄС та США. Захід демонструє готовність до жорсткої реакції. Якщо ситуація не зміниться, процес ратифікації угоди про асоціацію з ЄС опиниться під величезною загрозою. Наша держава буде асоціюватися не з Європою, а з екваторіальною Африкою. Нарешті до Банкової дійшло — Захід не жартує. Двері до цивілізованого світу можуть зачинитися надовго. Тому і взяли перерву в процесі над Тимошенко. Ось і заїла судова репресивна машина.
Андрій КОЖЕМ’ЯКІН, «БЮТ-«Батьківщина»:
Спливає 47-й день, відколи лідер нашої політичної сили, лідер опозиції Юлія Тимошенко незаконно без будь-яких правових підстав перебуває у в’язниці. Майже три місяці триває судовий процес, під час якого представники прокуратури та суддя Печерського районного суду Кірєєв спільними зусиллями намагаються знайти хоча б якісь докази надуманих звинувачень, які висунула Генпрокуратура у справі Тимошенко. Однак жодних більш-менш прийнятних аргументів, які б підтверджували протиправність її дій на посаді прем’єр-міністра, сторона обвинувачення так і не змогла довести. Покази свідків, листи діючого міністра юстиції, навіть від Генпрокурора довели: жодного складу злочину у діях Ю. Тимошенко не було. Відсутня і будь-яка шкода нашій державі. Прем’єр Тимошенко діяла у суворій відповідності до закону, а своїми вчинками лише підтвердила свою здатність до прийняття складних, але конче необхідних країні рішень. Справа проти Тимошенко розвалилася, суд зайшов у глухий кут, саме тому суддя був вимушений оголосити двотижневу перерву в засіданні, хоча раніше ігнорувалися будь-які прохання сторони захисту. Тим самим влада визнала, що для винесення обвинувального вироку Тимошенко в її справі немає жодних політичних підстав. Це показова політична розправа над лідером опозиції та спроба виключити її з політичного життя країни.
Валерій КАМЧАТНИЙ, «Реформи заради майбутнього»:
Хочемо привернути увагу до потреби реалізації державної програми скорочення закупівель російського газу та якнайшвидшого укладання контракту з провідними світовими компаніями щодо видобутку сланцевого газу. Наша країна має всі шанси вже через декілька років стати потужним експортером нетрадиційного газу. А наша газотранспортна система матиме можливість транспортувати газ власного виробництва у тому напрямку, який буде вигідний Україні. Наша держава повинна скорочувати обсяги імпорту російського газу, неприпустимо й незрозуміло те, що Україна сьогодні закуповує в Росії газу більше, аніж один із лідерів європейської економіки — Німеччина. Разом із тим повинні відновитися поставки в Україну туркменського газу. Наші країни покладають значні та зрозумілі сподівання на будівництво транскаспійського газопроводу, який зможе транспортувати газ до Європи вже через чотири-п’ять років.