У парламентському Комітеті з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму, за останні роки економічне становище родин у країні значно погіршилося. Перехід до ринкових економічних відносин змінив співвідношення джерел її забезпечення, загострив проблему постачання товарів тривалого користування та житла. Також існують й інші питання, які потребують вирішення. Приміром, ставлення українців до створення та функціонування сім’ї, збільшення випадків насильства, погіршення стану репродуктивного здоров’я, гендерна нерівність тощо.  Водночас велика кількість розлучень провокує складні психологічні наслідки як для дитини, так і для колишнього подружжя.

Отже, необхідно формувати цілісну систему державної сімейної політики, виробити адекватні механізми, які протидіяли б тій сукупності взаємопов’язаних та взаємообумовлених чинників, що спричиняють проблеми розвитку сім’ї. Для реалізації цих завдань треба розробити Загальнодержавну програму забезпечення розвитку сім’ї на довгостроковий період.
Основні завдання державної сімейної політики:
— зміцнити цінності сім’ї, шлюбу, батьківства та материнства;
— забезпечити умови для гідного утримання і виховання дітей;
— мінімізувати асоціальні прояви, насамперед жорстокість та насильство, соціальне сирітство, бездоглядність та безпритульність дітей.
Для подальшого існування та функціонування нашої держави особливо важливо, з одного боку, — виокремити, описати та осмислити проблеми сучасної сім’ї, визначити можливі варіанти їх розв’язання; з другого — не втратити позитивного досвіду, напрацьованого протягом попередніх десятиліть.