У державній доповіді Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту, підготовленій до одних з парламентських слухань, присвячених проблемам у українських родинах, зазначалося, що розмір доходів сімей безпосередньо залежить від кількості дітей, тобто що їх більше, то менші доходи. При цьому поява вже другої дитини призводить до різкого зниження розміру доходу — на 17% порівняно з сім’ями, де виховується єдина дитина. Щоправда, нині трохи ліпше почувається сімейний бюджет родини, яка має дітей до трьох років. Це насамперед зумовлено істотним розміром допомоги на дітей, яка є вагомим джерелом доходу у таких сім’ях.
За спостереженнями соціологів, структура сімейного доходу української родини перебуває під великим впливом кількості дітей. Найбільш прогресивна вона у сім’ях з однією дитиною, в яких доходи від оплати праці перевищують 60%. При цьому значимість допомоги на дітей незначна — лише     2,3%. У сім’ях з двома дітьми частка доходів від оплати праці дещо менша — 52,3%, при цьому у 2,7 разу зростає частка допомоги на дітей — до 6,2%.
Найбільш сильно відрізняється структура доходів у багатодітних сім’ях. З одного боку, різко скорочується значимість оплати праці — до 39%, з другого — істотно підвищується частка доходів, отримуваних у вигляді різних видів допомоги на дітей, які є другим за важливістю джерелом доходів і становлять 13,4%.
Мабуть, тому в Україні багатодітність, попри намагання уряду стимулювати народження другої і третьої дитини, поки що не стало популярним. За даними Держкомстату, троє дітей і більше виховується лише у 3,7 відсотка українських родин. Двійко нащадків має чверть подружніх пар (25,4%). А от решта — 70,9% родин, де є діти, — обмежилися народженням лише одного малюка.