Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у вівторок зустрівся із співдоповідачами Комітету ПАРЄ з питань дотримання обов’язків і зобов’язань країнами-учасницями Ради Європи (Моніторинговий комітет) Маріеттою де Пурбе-Лундін (на знімку ліворуч) та Майліс Репс. Під час зустрічі було обговорено стан та перспективи виконання Україною зобов’язань, узятих нею при вступі до Ради Європи.

В. Литвин відзначив важливість експертно-консультативної допомоги з боку Ради Європи, яка здійснюється як Венеціанською комісією, так і в рамках Плану дій Ради Європи для України. При цьому він наголосив на незмінності курсу нашої держави, направленого на якнайшвидше завершення цього процесу, та надав інформацію співдоповідачам про зусилля, яких докладає до цього Верховна Рада України.

У свою чергу, пані де Пурбе-Лундін та пані Репс висловили впевненість у тому, що Україна виконає всі обов’язки та зобов’язання перед Радою Європи, та відзначили, що Україна — дуже динамічна країна. «В Європі не так багато країн, які розвиваються з такою швидкістю», — зауважила М. де Пурбе-Лундін.

На запитання співдоповідачів щодо судового процесу над Юлією Тимошенко керівник українського парламенту зауважив, що в український парламент тільки в 2002—2004 роках тричі надходило подання Генпрокуратури стосовно притягнення до кримінальної відповідальності тодішнього народного депутата Ю. Тимошенко. «І я як Голова Верховної Ради тричі повертав ці подання до Генпрокуратури з пропозицією надати додаткові аргументи», — нагадав В. Литвин, додавши, що протягом цього року Верховна Рада двічі заслуховувала інформацію Генпрокуратури у справі колишнього Прем’єр-міністра. Але це відбувалося на етапі досудового слідства, звернув увагу В. Литвин. Нині, коли триває судовий процес, втручання в нього парламенту є юридично неможливим, зазначив він. Натомість, на думку Голови Верховної Ради, парламент повинен зайнятися вдосконаленням кримінально-процесуального законодавства України. Керівник українського парламенту назвав справу Ю. Тимошенко важливим прецедентом для всіх громадян і висловив надію, що Тимошенко вдасться довести свою правоту силою юридичних аргументів.

Центральне місце в розмові зайняло питання прийняття закону про вибори народних депутатів. На переконання В. Литвина, «закон про вибори є концентрацією політики: кожна партія і кожний політик прагнуть включити до нього власні преференції». Тому, на його думку, слід прийняти такий закон, який би орієнтувався на інтереси людей, а не політиків. В. Литвин запевнив співрозмовниць, що український парламент готовий прийняти закон про вибори народних депутатів за рік до наступних парламентських виборів, назвавши термін їхнього проведення — жовтень 2012 року — незаперечним.

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.