Майже весь вересень народний депутат України Сергій Терещук (Народна партія) присвятив зустрічам з педагогічними та учнівськими колективами шкіл районних центрів та сіл, з медичними, соціальними працівниками та жителями глибинки.

 На батьківщині Тараса Шевченка у селі Моринцях Звенигородського району педагоги загальноосвітньої школи (на знімку разом з Сергієм Терещуком, який зліва третій), розповіли народному обранцеві про будні не тільки навчального закладу, а й свого відомого села. На жаль, говорили вони, попри свою значимість, Моринці, як і більшість сільських населених пунктів області, найдужче потерпають від безробіття. Ще три десятки років тому в Моринській школі навчалося близько 400 учнів, а нині немає й 200. Молоді люди виїжджають з рідного села у пошуках роботи. Колись у Моринцях працював потужний хлібокомбінат, успішне колективне господарство. Зараз уся земля перебуває в оренді новітніх латифундистів, а комбінат, який годував півсотні родин моринчан та інші підприємства, закрили.

Якщо у Моринцях, «дякуючи Тарасу», добре відремонтоване і осучаснене шкільне приміщення, то у селі Поташ Маньківського району, розповідали Сергію Терещуку земляки, чимало проблем. Найголовніша — тут ще й досі стоять груби. Тому перед початком холодів треба дбати про достатнє забезпечення школи твердим паливом. А під час опалювального сезону необхідно періодично прочищати димоходи від сажі. Педагогічний колектив і батьки постійно стараються, аби у школі було чисто й затишно. Однак мріють про те, коли, врешті, позбудуться «допотопного» опалення і зітхнуть з полегшенням.

А у селі Червоний Кут Жашківського району народного депутата України запросили на 50-річний ювілей місцевої школи. Сергій Миколайович прибув з подарунками, вислухав побажання іменинників і пообіцяв допомогти із заміною у приміщенні старих вікон на нові, теплозберігаючі. Загальноосвітній школі №1 міста Жашкова, місцевому професійно-технічному училищу таку допомогу Сергій Терещук уже надав. — Перед початком зимового періоду, — поділився парламентарій, — людей найбільше хвилює утеплення шкіл, дитсадків, лікарень, своїх домівок. Часто вони залишаються сам на сам зі своїми клопотами. Звернення до органів місцевого самоврядування та ходіння з листами до спонсорів рідко, на жаль, дає позитивний результат. Гадаю, цю проблему потрібно вирішувати не поодинці, а гуртом. Через фракцію Народної партії у Черкаській обласній раді ініціюватиму програму комплексного розв’язання цього гордієвого вузла, а на своєму рівні, як народний депутат України, також наполегливо працюватиму в цьому напрямку.

 

Черкаська область.

Фото прес-служби благодійного Фонду Сергія Терещука.