Молодий та наполегливий Павло Марченко із селища Калінінське Горлівського району Донецької області три роки тому закінчив коледж та здобув професію техніка-будівельника. На жаль, роботу за фахом не знайшов, тому звернувся до центру зайнятості. Павла з дитинства вабила ковальська справа. Ось чому його одразу зацікавила можливість здобути цю професію у Рівненському центрі професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості. Не вагаючись, хлопець залишив домівку та поїхав за сотні кілометрів відкривати для себе світ ковальства. А ще у нього з’явилася перспектива працевлаштуватися, оскільки на навчання його скерували під замовлення роботодавця.
Коли у лютому 2014 року Павло їхав до Рівного, він і гадки не мав, як надовго йому доведеться залишити рідні місця. Але тоді йому дуже хотілося опанувати ковальське мистецтво. Хлопцеві ставало приємно й радісно, коли холодний і незграбний метал в умілих руках перетворювався на вишукані витвори. Але були й інші думки: саме в період навчання на його малій батьківщині розпочалася справжня війна, і хлопець зрозумів, що йому доведеться відкласти своє повернення додому.
— У вересні Павло закінчив професійну підготовку та звернувся до Рівненського міського центру зайнятості. Тут йому допомогли працевлаштуватися у приватне підприємство «Вільха». Тепер Павло Марченко творитиме вироби, які приноситимуть радість людям, — каже заступник директора Рівненського міського центру зайнятості Світлана Ротар.