Ось такі чудові торти (на знімку) та інші солодощі майже двадцяти видів презентували кондитери на кваліфікаційному іспиті у Рівненському центрі професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості. Ними почастували і роботодавців, які беруть участь в оцінюванні знань і практичних умінь випускників курсів.
Сімнадцять слухачів із Рівного та районів області вивчали технологію приготування борошняних кондитерських виробів, солодких десертів; правила і прийоми розроблення рецептур виробів із випечених та оздоблювальних напівфабрикатів; способи художнього оздоблення виробів; правила експлуатації обладнання, інвентарю, інструментів, посуду. Слухачі опановували професію в навчальній майстерні «Кондитерський цех», яка укомплектована сучасним технологічним устаткуванням, має відповідні засоби малої кухонної механізації, різноманітний посуд та форми для випічки. Для оформлення виробів використовують і кондитерський принтер, за допомогою якого можна надрукувати будь-який малюнок чи фото на їстівному кондитерському папері.
До викладання були залучені фахівці, які мають великий практичний досвід. Майстер виробничого навчання Світлана Рибачок, яка понад півроку опікувалася цією групою, відзначає бажання своїх підопічних отримати ґрунтовні професійні знання і практичні навики. Перший досвід слухачі здобували під час виробничої практики у кондитерських цехах, пекарнях, на кухнях ресторанів та кафе міста й області. Саме там у них був шанс проявити себе з кращого боку, щоб роботодавці захотіли бачити їх у своїй команді професіоналів. Так, Ірина Пісковець отримала найкращі відгуки після практики у пекарні супермаркету «Наш край». «Ми з перших днів могли ставити Іру на виробництво, адже бачили її старанність і бажання працювати, — зазначила представник цього закладу Катерина Гаюн. — Та й те, що випічка у неї вдається, було видно одразу. Ми вже запропонували їй робоче місце». До речі, Ірина приємно вразила членів кваліфікаційної комісії своєю випускною роботою — тортом «Серце України».
Людмила Артеменко на іспиті показала своє уміння готувати зірковий десерт французької кухні — шоколадний фондан. Вона добре проявила себе під час практики в одному з приміських готельно-ресторанних комплексів, де й працюватиме після навчання.
У Сарнах у пекарні трудитиметься Ірина Ніколайчук. А Ілля Ракомін вирішив до своїх умінь кухаря додати ще й знання і навички кондитера, що й успішно продемонстрував під час іспиту.
Дегустували кондитерські вироби й оцінювали презентацію також представники готелю мережі «Рейкарц», який нещодавно відкрився у Рівному і потребує кваліфікованого персоналу.
Своєрідну «кондитерську команду» створили Лілія Михальчук, Ірина Борконюк, Євгенія Остап’юк та Інна Поліщук, які презентували торт у вигляді... будівлі навчального центру. Випускницям порадили започаткувати власний бізнес, адже так можна всебічно проявити свої творчі й організаторські здібності.
 Фото Ольги ТОКОВОЇ.