Учасники всеукраїнської наради вивчали досвід СТОВ «Дружба-Нова»

Всеукраїнська нарада з питань особливостей посіву озимих культур під урожай 2012 року та організації проведення комплексу осінньо-польових робіт була проведена у двох віддалених районах Чернігівщини — Прилуцькому та Варвинському. Як зазначив головуючий на ній заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олександр Сень, керівників аграрної галузі, науковців сюди запросили не випадково, бо «це область, де все так просто не дається».

«За великим рахунком, тут досягають реальних результатів завдяки конкретній програмі дій та спільним зусиллям органів влади та сільгоспвиробників», — підкреслив О. Сень.

На нараді розробляли стратегію осінньо-польових робіт, щоб очікуваний цьогорічний вал зерна в 50 мільйонів тонн в Україні став доброю сходинкою для подальшого нарощування врожаю. Від осінньої посівної, як зазначалося у доповіді, великою мірою залежатиме виконання програми «Зерно України-2015», яка передбачає зростання виробництва зернових до 80 мільйонів тонн.

Зрозуміло, такий високий рубіж не можна взяти лише бажанням чи певними зусиллями. Представники аграрної науки на численних прикладах, цифрах доводили, що лише новітні технології, передовий досвід може стати запорукою успіху.

Учасники наради переконалися в цьому, відвідавши сільгосппідприємство «Дружба-Нова», яке по-справжньому здивувало керівників регіональних центрів наукового забезпечення агропромисловим виробництвом НААН України, заступників голів облдержадміністрацій, начальників головних управлінь агропромислового розвитку облдержадміністрацій та інших керівників підвідомчих організацій Міністерства агрополітики та продовольства України новим підходом до організації виробництва.

У Варві своє знайомство з цим господарством гості розпочали з вимірювальної агрохімічної лабораторії, у якій працюють молоді фахівці, випускники аграрних вузів з Києва, Харкова під керівництвом начальника управління з питань науки та агрохімічного сервісу підприємства кандидата сільськогосподарських наук Ярослава Бойка. Маючи найсучаснішу апаратуру для досліджень, тут вивчають властивості ґрунтів орендованих земель з метою оптимізації мінерального живлення рослин. На основі результатів лабораторних аналізів відібраних зразків створюються електронні агрохімічні картограми земель СТОВ «Дружба-Нова».

У такий спосіб у сільгосппідприємстві заощаджують значні фінансові ресурси, оскільки науковці дають розрахунки диференційованих норм внесень добрив щодо кожного поля.

Під час наради були наведені факти поширення Україною фальсифікованих засобів хімзахисту тощо. Як переконалися гості Чернігівщини, вимірювальна агрохімічна лабораторія і в цьому питанні стоїть на сторожі інтересів сільгоспвиробника. Тут визначають якість органічних та мінеральних добрив, придбаних отрутохімікатів. У вегетаційній кімнаті вивчають закуплені нові препарати, що пропонуються постачальниками.

Учасників наради ознайомили і з роботою аналітичного центру наукового управління виробництвом та агротехнічного сервісу. Як пояснив гостям генеральний директор СТОВ «Дружба-Нова» Сергій Гайдай, впровадження системи GPS у господарстві почали з 2008 року. Нині практично на кожному транспортному засобі встановлено GPS-навігатори, які в реальному часі записують рух техніки, поточну швидкість та інші параметри. Інформація з навігаторів надходить на сервер товариства. Завдяки цьому керівництво, головні спеціалісти господарства вже наступного дня знають показники обробленої площі на полях, якість обробітку, маршрути руху автотранспорту тощо.

Зацікавлення викликали побачені в полі сівалки товариства. Вони оснащені пристроями, що регулюють норму висіву за допомогою аплікаційних карт-завдань, створених в результаті аналізу неоднорідності родючості ґрунтів конкретного поля.

Крім цього, на іншому полі господарство продемонструвало у роботі спецавтомобілі з приладами обстеження ґрунтів. Так, «Дружба-Нова» застосовує Verіs-3100 для вимірювання електропровідності полів. Мобільний комплекс з пробовідбірником Nіetfeld 2005 дає можливість протягом робочого дня взяти зразки ґрунту з глибини до 30 сантиметрів на 400 гектарах для подальшого аналізу. У цьому році товариство придбало і пробовідбірник Nіetfeld Duoprob 60 (на знімку), який дозволяє відбирати проби з глибини до 60 сантиметрів. У такий спосіб отримують дані про те, що треба робити для підживлення рослин.

Організація технології посіву озимої пшениці на зерно у СТОВ «Дружба-Нова», безвідвальний обробіток ґрунту, точне внесення мінеральних добрив та хімічних меліорантів, зниження питомих втрат за рахунок впровадження технологій Mіnі-Tіll та No-Tіll — усе це, як переконалися гості Варви, у комплексі дає високий результат.

— Мене вразив цей розмах, професійний підхід до виробництва, — зазначив академік Владислав Кравченко. Його колеги теж були у захваті від того, як тут втілюються у життя наукові програми, розробки науковців. Особливо їм сподобалось, що у господарстві постійно експериментують, шукають нове, передове і одразу впроваджують у виробництво.

— На Волині немає таких господарств, як «Дружба-Нова» на Чернігівщині, — сказав заступник директора з науки Волинського інституту агропромислового виробництва. — Я, чесно кажучи, ніде не бачив, щоб ось так відбирали проби ґрунту, як тут. Думаю, що років через 5—10 таке стане нормою для України. Але для цього потрібно вчитися, працювати.

Уже є попередні домовленості про проведення на базі господарства наступних семінарів.

— Ми відриті для передачі нашого досвіду, — заявив при цьому генеральний директор СТОВ «Дружба-Нова» Сергій Гайдай.

 

Чернігівська область.

Фото автора.

Генеральний директор СТОВ «Дружба-Нова» Сергій Гайдай (ліворуч) розповідає директору департаменту землеробства Міністерства аграрної політики та продовольства України Олександру Демидову (у центрі) та заступнику міністра Олександру Сеню (праворуч) про новітні системи обліку, контролю у господарстві.