З 23 вересня у нашій країні купити чи продати іноземні грошові знаки можна буде тільки за наявності документа, що засвідчує особу. Відповідну постанову під номером 278 видав Національний банк України.

«Це впорядкування валютних операцій на ринку, передусім на готівковому ринку, й, без сумніву, це боротьба з відмиванням грошей, тобто згідно з відповідним законом та тенденцією, що існує в усьому світі», — пояснює директор зовнішньоекономічних зв’язків Нацбанку Сергій Круглик в інтерв’ю ЗМІ.

У НБУ приготували не лише батіг, а й пряник для бажаючих провести валютні операції. 

Якщо раніше ліміт купівлі гривень було установлено у розмірі 80 тисяч в один день, то тепер його підняли практично до 150 тисяч гривень. При цьому фізична особа має повністю «засвітитися», надавши відповідні документи. До того ж громадянам «надається можливість здійснювати операції із продажу наявної іноземної валюти за гривні через банкомати», — зазначають у НБУ.

Після літніх відпусток попит на валюту підвищився. Експерти зазначають: причиною ажіотажу є девальваційні очікування населення з початком ділового сезону. Зазначимо, що в проекті держбюджету на наступний рік курс долара закладено на рівні 8 грн. Директор інституту трансформації суспільства, к. е. н. Олег Соскін не виключає, що в Україні можливий білоруський сценарій: коли на ринку спостерігався дефіцит іноземної валюти і влада зробила все можливе для того, щоб зменшити черги біля обмінних пунктів і не допустити обвалу гривні. Але така практика в умовах ринкової економіки провокує недовіру до національної грошової одиниці.

— За сім останніх місяців українці скупили валюти на 7,8 млрд. доларів. І це тільки офіційні дані, не беручи до уваги чорний ринок, обсяги якого значно більші. Процес триває. Люди активно скуповують валюту, тим самим наближаючи обвал гривні, — заявив Олег Соскін. — Але закупівля валюти може не врятувати. Цілком імовірно, що девальвація гривні вже у листопаді буде на 50%, а курс — 12 гривень за долар.

На думку експерта, запровадження нової системи обміну валют в Україні вказує на встановлення диктатури. Мовляв, постанова НБУ — це удар по громадянах (буде зрозуміло, скільки у кого грошей), і по малому та середньому бізнесу. Наслідок таких заходів в інтерпретації Олега Соскіна — брак валюти, розвиток чорного ринку, рекет...

А от заслужений економіст України Віктор Суслов не схильний драматизувати ситуацію. Він уважає, що постанова Нацбанку №278 не матиме наслідків. Хоча не виключає подальший розвиток тіньового ринку. Зокрема, зміни правил обміну валют не поширюються на банкомати. Віктор Суслов припускає, що деякі банки, можливо, підготувалися і використовують ситуацію для розвитку нового виду бізнесу.

Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.