Від початку року до середини вересня в Україні зареєстровано 33 спалахи харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій. Це на чверть більше, ніж торік. Про це на вчорашній прес-конференції заявила головний лікар Центральної СЕС МОЗ України Любов Некрасова. За її словами, географія отруєнь досить широка: найбільше спалахів — п’ять — зафіксовано у Львівській області, ще три — на Волині. По два випадки масових отруєнь сталося у Чернігівській, Харківській, Житомирській, Луганській областях, Севастополі та Києві.

Найпоширенішим збудником захворювань залишається рото-вірусна інфекція, втім, зростає й кількість випадків заражень сальмонельозом. У попередні роки цей збудник майже не виявлявся.
— Жодна інфекційна хвороба, чи то дизентерія, вірусний гепатит А або сальмонельоз, не проходить безслідно. Протягом усього життя людина відчуватиме негативні наслідки цієї хвороби, — попередила експерт.
Вона зазначила, що з усіх зареєстрованих спалахів харчових отруєнь лише 8 було зафіксовано в дошкільних або оздоровчих закладах, які належать до сфери управління місцевого самоврядування.
— Решта закладів — приватні, які влаштовували весілля, поминки, святкування днів народження, — сказала Любов Некрасова. Тому, на її думку, ініціатива влади скасувати перевірки санітарними службами приватних підприємств громадського харчування сприятиме лише збільшенню випадків харчових отруєнь.