Голова Верховної Ради України Володимир Литвин наголошує на важливості узгоджених, скоординованих і безкомпромісних дій у сфері боротьби з проявами антисемітизму, расизму та національної нетерпимості.
Відкриваючи вчора спеціальне засідання Міжпарламентської коаліції по боротьбі з антисемітизмом, Володимир Литвин висловив сподівання, що нинішній захід стане помітним внеском парламентів у справу викоренення антисемітизму, всіх форм расизму та національної нетерпимості в наш непростий час.
На переконання керівника парламенту, необхідно вживати заходів, щоби «принаймні, придушити ці негативні явища, які набувають виразності в наш непростий період».
В. Литвин зазначив, що з 6 мільйонів євреїв, які були знищені під час Голокосту, 1,5 мільйона людей загинули в Україні. Пам’ять про цю трагедію, наголосив він, «завжди жила й живе в Україні, а ми як політики і громадяни своєї країни не дозволимо їй піти в небуття».
«Утім, я вважаю, що кампанії саме в цьому питанні неприпустимі й неприйнятні», — заявив В. Литвин. «Нам потрібна постійна, жива, активна, і, якщо необхідно, наступальна пам’ять, — зазначив керівник парламенту. — І мова не йде про те, щоб контролювати історичну свідомість, а про те, щоб культивувати свідомість у людей такою, якою вона має бути, і завдяки якій людство забезпечує мирний поступ».
Голова Верховної Ради нагадав, що незабаром Україна згідно з рішенням Верховної Ради на державному рівні вшановуватиме 70-ту річницю трагедії Бабиного Яру. Своєю постановою парламент України встановив щороку 27 січня відзначати день пам’яті жертв Голокосту, а також ініціював широку програму загальнонаціонального вшанування 70-ї річниці цієї однієї з найбільш трагічних сторінок Голокосту, сказав він.
Голова Верховної Ради також повідомив, що невдовзі на місці трагедії Бабиного Яру за підтримки Президента України Віктора Януковича розпочнеться створення меморіального музею, який, ми сподіваємося, стане аналогічною дослідницько-просвітньою інституцією і партнером таких міжнародних центрів, як Національний музей «Яд Вашем» в Єрусалимі, Меморіальний музей Голокосту у Вашингтоні, Центр документації та архівів Меморіалу «Шоа» в Парижі.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.