У дні роботи книжкового форуму в готелях і квартирах зачиняли вікна — в окремих районах неможливо було дихати, випари каналізації та сморід відходів заповнили Львів. У центральній частині міста жителі скаржилися на головний біль та запаморочення. Гостям Львова було не до екскурсій і кав’ярень...
Останніми роками у спекотну погоду місто задихається через погану вентиляцію каналізації, відкриті колектори та біовикиди одного з підприємств. «Стічні води течуть підземною річкою Полтвою до очисних споруд. Через люки неприємний запах виходить на поверхню. Якщо не випадають дощі, стоки не вимиваються, — називає джерела смороду голова постійної комісії інженерного господарства, транспорту та зв’язку міськради Іван Гринда. — Однією з причин може бути дріжджовий завод, який забиває стоки своїми відходами. Поки що заступник міського голови Володимир Шевчук погано організовує роботу комісії, яка повинна назвати і усунути причини смороду у Львові».
На неприємні запахи львів’яни скаржилися й під час першої каденції міського голови Андрія Садового ще з 2007 року, але проблему не розв’язали досі. У Шевченківському районі на вулиці Щурата, 12, сморід відчули відразу, як вселилися 20 років тому в новобудову. Тільки кілька місяців потому виявили, що металева вентиляційна труба, яка мала б запахи з каналізації виводити на дах, замурована у шахті. Неприємні випари роками збираються у підвалі будинку. Взимку небезпечний конденсат знищував цегляну вентиляційну шахту і потрапляв до квартир.
У відповідальному за будинок ЖЕКу №411 про все знають, але не поспішають усувати недоліки вентиляційної системи. Хоча із цим за дві години могли б упоратися двоє робітників, які б вивели металеву трубу на поверхню. Таке ставлення до розв’язання комунальних проблем призвело до того, що Львовом скоро доведеться ходити у протигазах.