У селі Гаразджа Луцького району урочисто відкрито пам’ятник загиблим у роки Другої світової війни односельчанам «Синам і дочкам України».

У передвоєнні роки і в період Другої світової тут широкого розвитку набув національно-визвольний рух. Сотні молодих людей стали на бік тих, хто боровся за незалежність України. В 1944-му, після визволення села від гітлерівських загарбників, чимало його жителів були демобілізовані в Червону армію. У ці роки село зазнало страшних людських втрат: на фронтах війни, від гітлерівських і сталінських репресій загинуло 215 осіб, або кожен третій мешканець.

Могили багатьох невідомі або знаходяться далеко. Щороку в поминальні дні згадували загиблих в буремні 1940-ві, однак місця, де їхні родичі і односельчани могли б зібратися разом і запалити жалобні свічі, не було. Та й імена багатьох почали забуватися. З цим не міг змиритися відомий дослідник Олександр Кравчук. Протягом багатьох років він відшукував в архівах Росії й України прізвища загиблих земляків, вивчав обставини їх смерті, зустрічався із свідками тих страшних подій. Так було складено список усіх жертв. Вже потім виникла ідея спорудити монумент, який увічнив би пам’ять усіх загиблих земляків, незалежно від їхніх політичних поглядів і обставин смерті.

— До цієї справи долучилися майже всі жителі Гаразджі, — розповів дослідник. — Здавали, скільки могли: хто десять гривень, а хто і півтисячі. Найбільшу матеріальну підтримку отримали від мешканця села Сергія Мартиняка. Чимало робіт виконувалися на громадських засадах. Зокрема, так було викладено тротуарну плитку. Розташований поблизу села насіннєво-селекційний центр обласного управління лісового та мисливського господарства допоміг в озелененні комплексу.

Під час відкриття монументу промовці говорили про необхідність виховувати у молоді почуття гордості за свій край. Особливої врочистості заходу надав виступ хорової капели «Посвіт» Луцького міського Палацу культури (керівник — заслужений працівник культури України Ростислав Кушнірук), який виконав низку патріотичних пісень.

Фото автора.

Керівник апарату Луцької райдержадміністрації Петро Козачук (на знімку ліворуч) і сільський голова села Піддубці Борис Горбатюк — біля щойно відкритого пам’ятника.