Ця трагедія розігралася два роки тому в селищі Старомлинівка Донецької області. Того вечора Андрій З. відпочивав разом із друзями в барі. Він сидів усередині приміщення за столиком. Поводився тихо, громадського порядку не порушував. Раптом до нього підійшов працівник міліції. Між чоловіками виникла суперечка. Несподівано правоохоронець витягнув зброю і вистрелив... Врятувати чоловіка медики вже не змогли. Помер він через декілька годин у лікарні.

Що стало причиною інциденту, до цього часу так і невідомо. Родичі загиблого переконують, що Андрій не міг спровокувати конфлікт. Адже він завжди був спокійним, ніколи не ліз у бійку.

— Слідство розглядало різні версії цієї трагедії, — розповідає брат загиблого Олександр. — Однак воно не врахувало показання свідків. А вони переконували: «Міліціонер прийшов у кафе з компанією, багато пив, потім почав чіплятися до Андрія, посварився з ним і вбив із табельної зброї». Вказує на цей факт і те, що молодий оперативник часто вихвалявся своєю зброєю. Це можуть підтвердити багато людей.

За словами чоловіка, після фатального пострілу міліціонер ніяк не міг збагнути, що сталося. Знайомі Андрія заштовхали оперативника в його автомобіль із криками про те, що хлопця потрібно терміново везти до лікарні. Вже по дорозі вартовий порядку твердив, що не хоче у в’язницю, і за два кілометри від Старомлинівки, в селі Завітне, різко пригальмував, відкрив двері автомобіля і кинувся тікати, залишивши постраждалого і свій «Ланос». Тяжко пораненого Андрія доставили в лікарню його друзі. Проте медикам хірургічного відділення так і не вдалося врятувати йому життя.

Однак версія правоохоронців спочатку відрізнялася від розповідей родичів та знайомих Андрія. Мовляв, старший лейтенант був на завданні — шукав наркотики у відвідувачів. Загиблий хлопець начебто сам спровокував бійку, і правоохоронець змушений був захищатися. Тому й застосував зброю.

— Зробили так, ніби вартовий порядку був при виконанні, хоча весь цей день він пив, — веде далі чоловік. — Спочатку говорив, що на нього напали. Потім він начебто наркоманів у кафе ловив. На жаль, суд проігнорував показання всіх свідків. Узяв до уваги тільки його слова й дівчини, яка з ним була. Хоча вона не виходила з машини, а після пострілу просто втекла.

Прокуратура Донецької області провела перевірку, наскільки правомірним було застосування зброї 25-річним оперативником. Вона інкримінувала п. 7 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство з хуліганських мотивів). У результаті, представник прокуратури наполягав на покаранні у вигляді позбавлення волі на 15 років. Однак суд своїм рішенням зняв усі обвинувачення з правоохоронця за вказаною статтею і засудив його на рік позбавлення волі за ст. 118 КК. Нині вартовий порядку вже на свободі. Його звільнили з роботи. Родичі загиблого хлопця і прокуратура планують оскаржувати рішення суду.

Колаж Ганни ВОЛОСОВСЬКОЇ.