Два офіцери міліції під час затримання лідера ОЗУ ризикували життями, а третій їх зрадив.

Операція із захоплення організованого злочинного угруповання (ОЗУ) «фабрикантів» фальсифікованого спиртного могла забрати життя двох офіцерів. Майже п’ять місяців співробітники Держслужби по боротьбі з економічною злочинністю УМВС Херсонщини відстежували діяльність підпільного цеху в селі Козацькому Бериславського району області, який спеціалізувався на випуску підробленого коньяку. Коли причетність усіх членів ОЗУ (до нього входили подружжя місцевих жителів, їхній сусід, а також водій із торговим агентом, котрі працювали «на зарплаті») було «задокументовано» і встановлені канали збуту «самопалу», нелегальне виробництво вирішили закривати, а спільників затримувати. Але коли слідчо-оперативна група ввірвалася до приватного будинку, де саме тривало розливання чергової партії «готової продукції», глави сімейства й «за сумісництвом» лідера угруповання там не виявилося. Бізнесмен-«підпільник» під’їхав трохи пізніше, і дорогу його «Шевроле-авео» одразу перегородили начальник відділу з оперуповноваженим обласного управління ДСБЕЗ, які вимагали від водія, що він вийшов із машини. Замість того, щоб підкоритися, він «ударив по газах», крутонув кермо і різко направив легковик просто на людей. Детективи встигли відскочити лише в останній момент — машина зачепила їх крилом, але під колеса вони не потрапили. Ватажок ОЗУ прорвався через живе загородження і втік, однак через кілька годин його в тому ж Бериславському районі за пошуковим орієнтуванням затримав патруль Державтоінспекції.

Під час ліквідації організованої ним підпільної винокурні міліція вилучила устаткування для розливу та закупорювання спиртовмісних рідин, а на додачу — майже вісімсот пляшок фальшивого коньяку, замаскованого під оригінальний товар відомої фірми «Таврія». Їх збиралися продавати на пришляхових ринках і розсилати дрібними партіями до сусідніх регіонів, відправляючи «посилки» рейсовими пасажирськими автобусами за давно налагодженими маршрутами.

За словами начальника обласного управління Держслужби по боротьбі з економічною злочинністю УМВС Херсонщини Гліба Мельниченка, під час розробки угруповання фальсифікаторів удалося вирахувати і їхніх пособників. Перевертнем, зокрема, виявився... офіцер засекреченого підрозділу міліції, відповідального за збір інформації в кримінальних колах. Він сам «зливав» злочинцям відомості про операцію, що готувалася, і погорів на тому, що компрометуючі телефонні переговори вдалося приховано записати. Після викриття «стукачка» з органів внутрішніх справ негайно звільнили. Як з’ясувалося пізніше, ще одним «вірним другом» ОЗУ з Козацького був помічник судді Бериславського районного суду. Той спеціалізувався в іншій галузі — регулярно консультував сільську мафію на предмет практичного застосування тих статей Кримінального кодексу, які прямо стосувалися їхнього тіньового бізнесу. На чому ґрунтувалося це «плідне співробітництво» і як винагороджувалися неформальні юридичні консультації, розбереться слідство.